31/10 2016 Nått nytt

Idag ska jag ge mig på nåt nytt för mig.... hoppträna på Collin!
Ja jag är lite nervös för han drar på så och hoppar stort. Hoppas att ridhuset bromsar lite!


Vi som ska hoppa om allt går enligt plan:
Jag-Collin
Mimmi-Hoopy
Moa-Chanel
Carro-Cookie
Ellen-Harry

Ellen lånar Harry för hoppningen idag då hennes egen har fått ett sömtryck. Verkar inte vara nån fara med Tivall men vi chansar inte.

 
 

31/10 2016 Nu kommer....

I dag kommer Ellen och Tivall till oss för att stanna ett par dagar. Så roligt!

Jag överlämnar bloggen till mamma under den tiden. 
 

31/10 2016 Våran söndag

Söndagen började med en uteritt på runt 2 tim. Vi var 8 ekipage som gav oss ut i skogen i det soliga fina vädret. Så kul att träffa Ida & Simba igen <2´3

Sen var det dags för Matteus som fick galoppera på travbanan. Härliga liten ponny!

Sen skulle det fotas i det fina vädret och vad händer? Jo det blir mulet :)

Jag red ett pass på en ganska svår Money Boy. Det var svårt att få honom lösgjord, här gäller det att inte bli arg och irriterad utan försöka sig på olika övningar för att få det att lossna. Blev till att ställa honom utåt det sista då lossnade det.

Som jag sagt några dagar nu så börjar jag få ordning på traven nu...
 

Sen var det Collins tur.

 
 

30/10 2016 Grattis!

Grattis farfar som idag blir 80 år och grattis brorsan Philip som idag blir 25 år


29/10 2016 Att kunna påverka

Nu har Money Boy blivit så stark att jag börjar kunna påverka traven också när jag rider.
Innan har jag fått rida på det han gav för stunden nu börjar jag kunna påverka och till och med leka lite med det. Det är såååå roligt! 
 

Känslan är guld värd "detta har vi gjort tillsammans jag och Boyan"

Idag ska Boyan få en välförtjänt dag i hagen. 


 
 

29/10 2016 Snart 15

Jag fyller snart år, hela 15 år.

Jag önskar mig bl.a
BoT-täcke 125 till Boy och ett i storlek145 till Collin
Ny outfit schabrak m lindor
Nytt tävlingsträns till Collin
Beiga ridbyxor m grip plus vita

Finns mycket mer, detta är en liten del.


28/10 2016 Träning igår

Igår red jag Collin för Emma. Fick den där sköna känslan jag haft på de sista passen på honom att han jobbar mer korrekt nu och är mer ihop i kroppen. 

Mamma filmade lite som jag visar er, be nice! Han är så rolig att rida!


 

27/10 2016 Funderingar på kommentar från Tyra

Jag fick kommentar från Tyra på ett inlägg och detta funderar jag lite på nu.
Jag kan garantera dig att jag dagarna i ända funderar på hur jag kan göra för att visa hur fin Money Boy är!

Money boy är inte av internationell typ vad menar de?
Jag vet faktiskt inte alls vad som menades med det. Jag har precis som de flesta (tror jag) suttit och tittat på starter mm. och jag kan inte se att Boy är så mycket annorlunda än många andra hästar på den nivån.

Ang min sits och ridning
Jag har bra hjälp av tränare med sits mm och jag tänker inte börja sitta i stolsits för det gör man internationellt... jag sitter lite lätt bakåtlutad när det behövs som i en travlängning. Mina stigläder mm är kollad av en av de bästa i Sverige på sits och betydelsen av den och påverkan på hästen-Traudi Björling. Långa läder så att jag måste stå på tå kan jag inte rida med. Jag sitter naturlig som jag gör i sadeln och det är nåt jag oftast får hög bedömning på.

I våras/somras så red jag lite mer på ett annat sätt som du menar på att jag ska pröva och man var då inne och petade på min sits och jag skulle sitta mer bakåtlutad och höja mina händer mm. Det tog 1 vecka så började Money Boy tappa ryggen och han blev kort i hals/nacke och efter en månad var han avknäppt igen och hängmatta i ryggen plus att jag fick ont i ryggen själv. Detta kom smygande och varken jag eller Emma fattade i början vad det var för fel sen spökade ju sadeln samtidigt också pga Boys foderförändring. Det går inte att rida på min nivå utan att hästen söker sig till bettet och driver på bakifrån eller jo jag kan maskera det ett tag men sen kommer det fram tids nog... hela Boyans utveckling fram till vårat 1a SM var ofta bara stöd på en tygel om nåt stöd alls.  

Money Boy är tyvärr lärd att gå i en för hög form innan han hade styrkan till detta. Detta gjorde att han sänkte ryggen och knäppte av i nacken för att försöka komma undan. Detta jobbar vi med än idag och här litar jag på Emma och Traudi till 100%.

Jag jobbar hela tiden med att ha en lösgjord Money Boy som går fram till bettet och vi börjar komma dit nu och skulle jag höja händerna nu och luta mig bakåt hela tiden då skulle vi tappa alltihop. Det tog en månad att förstöra det som tagit ett år minst att komma till i våras/somras och nu är vi snart tillbaka där vi var i våras så NEJ jag kommer inte höja mina händer förrän Emma och jag är överens om att nu går det. Jag måste ha låg lite bredare hand för att han ska söka sig fram med lång nacke. Nu börjar han lyfta sig i kroppen från manken och framåt och jobba korrekt. Jag rider honom till att lyfta sig, jag lyfter honom inte med handen.

Om jag ska börja sitta mer bakåt i sadeln då hamnar man oftast i stolsits alternativt trycker baken på bakvalvet i sadeln och då går jag ju emot vad man diskuterar mycket nu på sociala medier.... Carl Hester och Charlotte DJ sitter ju rätt upp och ner i sadeln och det väljer jag också att göra för där sitter jag naturligt utan att behöva tänka. Kan hålla med om att jag borde trycka ner hälen mer, det ska jag tänka på.

När Boy kom till mig kunde jag inte sitta ner i sadeln knappt då han hade haft väldigt ont i ryggen. Traudi lärde mig då att sitta på "råa ägg" i sadeln och först nu börjar jag kunna rida till med sätet då och då utan att han tappar ryggen så vi är på väg!

Jag fegar ofta på tävlingsbanan och är så noga med att det ska vara fint... det vet jag och det måste jag våga släppa och jag måste våga rida på mer. Det ska jag göra, jag lovar.

Jag är också en sån som gärna njuter när Boy känns fin och mest åker med istället för att driva på och försöka utveckla honom mer. Emma jobbar på med detta hela tiden med mig... jag ger henne säkert gråa hår ;)

Förslag på att få fram enorm gång i Boy genom att hänga på pappa när han tränar sina travhästar
Jag har försökt men vi blir varvade hela tiden. Även om de bara joggar travhästarna så hinner vi inte med om jag ska få ut nåt av den träningen. Galopptränar på banan gör vi flera gånger i månaden och ofta med sällskap.

Travlängningar har jag fått lära mig av Emma och Traudi är en ökning av steglängden i bibehållen takt och det tycker vi att vi börjar hitta nu. Bästa träningen för att hitta det har varit att tempoväxla och se till att han hela tiden har bakbenen med sig.

Jag tackar för dina förslag och jag har funderat mycket på dem! Vi rider varierat och jag kommer fortsätta leta efter vad som kan förbättra Boy och vad jag kan göra, för jag tror aldrig man slutar utvecklas.

Vi har ju t.ex Boys skritt som var en katastrof när jag fick honom. Spänd som en stålfjäder och vi fick från 4or till max 5,5 och den har vi nu utvecklat till att få 6or som lägst upp till 7,5 och nån 8a och det är jag väldigt nöjd med. En tränare sa till mig att skritten är så dålig och den kan vi aldrig få bättre tyvärr utan vi får ta igen poängen i galoppen. Nu är den så mycket bättre så det gick allt att få den mer avspänd och på så sätt bli bättre. Höjer jag handen i skritten så har vi spänd trippig skritt igen.  

Sen har vi detta med olika underlag, Boy är så känslig att rida att han kräver väldigt olika av mig på olika underlag och det har jag svårt för.

Jag vill såklart rida mer internationellt och då ska jag ha en häst som jobbar korrekt. Han måste lära sig att jobba korrekt så det blir hållbart. Jag har ju ingen som kan rida mina hästar åt mig och då tar det tyvärr lite mer tid än när man får färdigutbildat.  Jag jobbar på med de förutsättningar jag och min Boy har.  
 
Tack för dina tips och jag uppskattar kommentarerna!
Jag försvarar mig inte utan förklarar hur jag och mina fantastiskt duktiga tränare tänker om Money Boy och min utveckling sen att det inte syns hela vägen ut på tävling kan jag bara beklaga. Jag fortsätter fundera och ska tuffa till mig på tävlingsbanan och "riiiida mer" som Emma säger. Ha tålamod med oss.

 
26/10 2016 Collin har tagit ett stort steg framåt

Igår red jag Collin igen. Jag blev så glad för han var lika fin igår som dagen innan. Det var svart ute och jag red ihop med Cookie och Carro på banan men han brydde sig inte om skuggor mm. 

Började med trav och sen mycket galopp som vanligt och han sitter ihop från start! Collin har ganska lång rygg mot tex Boy så det är svårare att rida ihop honom. Han var också svag "precis bakom sadeln" när han kom vilket många hästar är men det har tagit sin tid att bygga styrka och det är ett arbete som aldrig tar slut. 

Han har ofta från galopp ner i trav liksom ramlat ner i trav men de övergångarna hade vi ordning på direkt igår. Så kul. Han var inte lika studsig i galoppen som han kan vara utan att han drev på framåt i en bra takt och fin form. 

Han kan tjura lite mot skänkeln om jag har sporrar på (ovana tror jag då jag mest rider honom utan) men igår så tog han hjälpen direkt när jag bad om det. Han tar stora steg framåt just nu.
 


 

26/10 2016 Money Boy

Efter en skoldag som kändes väldigt lååång var det dags för hästarna. 

Jag red först Money Boy som var ganska fin från start. Han är nu klippt igen spóm jag sagt innan så han svettas inte lika mycket som han gör med sin enormt tjocka päls.

Red lösgörande först som  jag alltid gör och sen red jag igenom FEI Mästerskapsprogrammet för att känna på honom. Jag fick göra några öppnor innan vi hittade böjningen och sen fick jag rida till mer trav och den kunde vi sen hålla hela programmet, härlig känsla.


 
 
25/10 2016 Matteus

Jag red Matteus på vägarna runt gården hemma igår kväll.

Regn och kolsvart men med pannlampa. Detta fina kort fick mamma :)

Matteus utvecklas bra nu och det börjar komma lite styrka. När en häst inte är så stark så vill de gärna skjuta ut bogarna åt alla håll. Jag brukar kunna hjälpa dem runt på tävlingsbanan så det inte syns så väl men det är så skönt när de börjar orka bära sig själva mer korrekt, det kom igår. Han kunde gå rakt utan att skjuta bogen alls. Den känslan är fantastisk!

Tränade på att flytta också men det tycker han är jobbigt, vi tränar vidare.

Han har en härlig galopp som man skulle kunna rulla i hela tiden.
 

25/10 2016 Money Boy

Money Boy är nu klippt igen och han känns fin.

Jag red ett lösgörande pass på banan igår. Vi flyttade mycket och sen tränar vi på att hitta en jämn trav och galopptakt som är "läxan" från Emma.


Kolsvart ute när Boy reds så jag har inget att visa från det tyvärr.

 

25/10 2016 Collin igår

Jag red ett pass på Collin igår.
Ska visa er en film på lite olika delar av träningen. Börjar med trav när jag värmer och sen galopp och sen lite från slutet. Jobbade mycket med att flytta honom igår och det kom tyvärr inte med.

Be nice! 


Collin har gått på halvfart förra veckan och jag tycker det var ett bra beslut för han kändes så bra igår.
 

4/10 2016 Drömmen

Har du nån drömtränare?

Det har jag.... Jan Brink
Ni kan läsa lite om honom på hans hemsida http://tullstorp.nu

Bildresultat för Jan brink bilder

 

24/10 2016 Ingen tävling ingen träning

Det har varit en skön helg som vi hade ett par träningar inplanerade på bara men det blev inget med träningarna. Skönt att hålla till på hemma plan men jösses vilket trist väder vi haft. Hösten är här.

Skulle tränat för Emma men det blev inget och inte heller hoppträning med Therese. Trist. Jag eller rättare sagt vi hemma har ridit i alla fall. Dåligt väder stoppar oss inte.  Så tråkigt när inte träningar som man väntat på inte blir av.

Tänk vilket jobb det är att planera allt runt hästarna... jag förstår att mamma ibland inte orkar tjata utan att det då får passera och vi kämpar på.

 

24/10 2016 Vad måste jag göra?

Jag grubblar mycket på detta som hänt åter igen där jag och Money Boy blir stående och tittar på.... varför? Det sägs att Money boy inte är av internationell typ men är det allt som styr? Vad någon/några tycker?

Jag trodde dressyr handlade om att man dansar tillsammans och resultaten man åstadkommit. Tydligen inte...
Jag blir så ledsen, hur många gånger ska man orka ladda om och hur bra måste vi bli innan man ser oss?

Jag vet inte vad som krävs av oss men vi får träna på ännu mer och bevisa att vi kan!  Jag måste få grubbla lite för att sen ta tag i det, träna mer och visa att vi kan och att Money Boy är en ponny värd att tro på!

Money Boy klipptes igår av Mimmi. Tack snälla Mimmi för det <3
 

23/10 2016 Svar på anonym kommentar

Anonym skrev:

En fråga om ponnyerna är så snälla varför visade de inte upp med mindre ryttare. Ni är ju båda förstora för B-ponny, ser ju inte så portoseneligt även om B-ponny orkar bära upp ryttare med bra balans.
________________________________________________________________________________

Mitt svar:
Svårt att hitta yngre som kan utbilda. Har du 2 duktiga ryttare som kan utbilda, Matteus 5 år och Metod 10 år och de är hingstar, så hör av dig med namn och nr inte anonymt! Välkommen
_________________________________________________________________________________

Varför ska man vara på om sånt här jämt? Vad vill man få ut av det?

Jag har utbildat några ponnys sen jag började rida. Först ut var då 4-årige Forlan Conquest som jag fick insutten. Jag var då 8 år vi tog oss till ungponny-SM och sen 2 vanliga SM i dressyr. Quest gick sen till Alma som han gick SM med i år också! 

Om jag ska vara ärlig så är det, om jag tittar på andra barn nu, väldigt ovanligt att klara av det själv. Många i min älder och nivå nu på D-ponny har andra som rider deras ponny och då har de ridit i många år! Jag är glad att mina föräldrar vågade ge mig en yngre ponny men de flesta vill inte ha det. 

Varför måste man klaga på ägare som vill ge sin ponny en bra start i livet som ridponny och sen förhoppningsvis hitta en yngre som kan lära sig på hästen och ut och tävla om de vill det?! 

Jag vet att jag inte är pinnsmal och att jag inte väger 35 kg men till mitt försvar så har jag ganska god balans. Jag är övertygad om att ponnyn skulle börja tala om för mig om den tycker att jag är för lång och/eller för tung när vi tränar på ihop. Vi hoppar ändå banor på 70 cm tillsammans utan att han ramlar ihop under STORA mig. 

 
Ut och titta på större ponnys med deras ryttare... många är alldeles för långa med fel skänkelläge mm men de stör inte hästen och då fungerar det. 

Eloge till de ägare av små ponnys som vill ge sin häst en bra utbildning innan man letar upp unga ryttare som kan styra runt på dem och lära sig rida och sen kanske tävla. 

Men som sagt har du duktig ryttare på 6-10 år som kan hjälpa tex Barbro med sin ponnyhingst Matteus hör av dig! Jag är den 1a som skulle bli glad och hejja på det nya ekipaget framåt. 
Går bra att maila till oss på sandra.beata@hotmail.com så lämnar vi vidare till ägare. 

Fattar inte varför man inte kan se det positivt att nån tar sig an de mindre ponnysarna och gör jobbet? De flesta som är klara på de små ponnysarna vill inte rida dem senare och de är ofta för långa. Inte alla vill rida B-ponny när man kommit vidare utan stor häst hägrar.... jag ser det som att man får fler timmar i sadeln.

 23/10 2016 Våran fredag & lördag

Fredag
Efter skolan så galopperade jag Boy på travbanan. Matteus fick välförtjänt vila. 

Vi var i Skara på spökvandring jag och Betty och sen åkte jag med henne hem och sov över. 


Lördag
Mamma hämtade mig hos Betty och då var Moa och Mimmi ute på tur med Carisma och Harry. Jag galopperade Boy igen och Mimmi galopperade Collin. Moa red ett bra pass på banan med Valentina där hon verkligen sökte sig ner på tygeln och lyssnade på Moa. Jag galopperade Hoopy också :) 

Moa och Carisma

Sara är här i helgen med 2 st hästar. 

 22/10 2016 Bilder från uppvisningen

Här kommer lite bilder från uppvisningen på Elmia med Metod 590 och Matteus 683

Vi rider fram inför uppvisningen kl.11,30
Carro på Metod och jag på Matteus
 Jag och Matteus pratar med Metods ägare Anna Åhman innan vi ska in.
 
Matteus visade lite nervositet genom att bli lös i magen så det fick bli benlindor fram på eftermiddagen. Jag har inte så mycket ponnylindor kvar sen Quest och Hobbe tyvärr. 

Nu dags för oss! Vänder upp för att hälsa 

Fantastiskt duktiga hästar som inte gjorde stor affär av att tältduken rörde sig och det blev skuggor här och där. Sen publik och applåder :) Så stolt över Lilleman som litar på att jag tar hand om honom och inte utsätter han för nåt farligt!  
Metod som inte gjort så mycket i livet skötte sig sååååå bra. Bra styrt av piloten Carro. 

Värmer inför uppvisningen kl. 15.00

Mimmi the groom

Uppvisning 2
 
 

Tack för oss! 
 
Som ni kan se så gillade killarna applåderna i slutet, ja det gjorde vi också såklart!
 
 

22/10 2016 Tack för era fina kommentarer

Tack för era fina kommentarer på detta inlägget.

Mamma har skrivit till ledningen för ponny angående förbundsträningarna. Mailet har tyvärr inte skickats till oss nåt som de beklagade.

Angående Elmia så har vi inte tagit kontakt med någon om detta. Deras info om tävlingen kanske inte stämmer helt 100. Jag och Money Boy får titta på. 

Jag vet inte varför vi alltid lyckas hamna utanför men jag får väl rida ännu bättre helt enkelt! 


Jag vet att Boy inte har världens flashigaste gång men han är lösgjord och han är otroligt lydig. Vi kämpar på med traven som är den svåraste gångarten. 

 

22/10 2016 Nåt för mig och Boy


22/10 2016 Info om Metod

Metod 590 åkte med sina ägare hem direkt från Elmia efter uppvisningen i torsdags. Vi hoppas att han kommer tillbaka senare. Förhoppningsvis ska han visas upp på Generalmönstringen 2017 för russhingstar.


Tack för den här tiden Metod och familjen Åhman.

 

21/10 2016 Ibland går luften ur en

Jag vet inte varför det alltid blir jag och Money Boy som står och ser på?!

Nu senast så var det förbundsträningar som jag missade. Mamma kollade upp med ledare och det skulle gått ut mail till oss i trupperna men såklart så fick vi inget. Vi har kollat 2 mailadresser och deras skräpkorgar men icke så jag har nu missat åtminstone 1 tillfälle att träna och visa upp att vi faktiskt utvecklats. Trist!

Till Elmia skulle de som är högst rankade i ponnydressyren upp t.om 16 år få vara med enligt deras info... vi är etta på listan  och har legat etta hela året men har inte fått en inbjudan. Man blir ledsen och tappar sugen. Luften går ur en tyvärr. 

 

21/10 2016 Elmia med Matteus & Metod

Så var det igår äntligen dags att visa upp Matteus och Metod i en spegelritt på Elmia Lantbruk!

Carolina "Carro" red Metod 590 och jag red Matteus 683

Här har vi kommit fram och kollar in banan.

Killarna var riktigt lugna och fina. Matteus blev lite dålig i magen men det är inte konstigt 5 år bara... Fick bli lindor fram bara på eftermiddagen.

Visst är de fina med hingstfläta på Metod och knoppar på Matteus, benlindor och boots som de "stora dressyrhästarna"  :)

Bjuder på filmen från hela uppvisningen.

Spegelritten har mamma satt ihop och sen rider jag lite fritt. Barbro Andersson Millomgården Falköping pratar.
Metod skötte sig riktigt bra så lite riden som han ändå är.

Nästa år är det Generalmönstring för russen som sker var 5e år och då kanske vi ska ha en uppvisning med killarna igen. Får hoppas Metod kan vara hos oss i sommar och tränas så vi kan träna mer svårigheter :)

Jag älskar verkligen denna lilla killen och jag ser ju att Metod börjar ha samma effekt på Carro.

Nu till er som undrar...
Ja jag rider B-ponnys och jag tycker om det! Viktigt att de utbildas ordentligt till de små ryttarna som ska ta över. 
Angående russ så måste jag säga att det är en väldigt trevlig ponny med bra gång att lära sig rida på och de russ jag mött hittills har alla varit trevliga med bra temprament för att hanteras av barn med vuxet sällskap.
Jag är väldigt glad och tacksam till Barbro som gett mig chansen att rida Matteus!

All tid i sadeln är mycket värt för min egen utbildning oavsett vilken häst och ras jag sitter på!

Stort tack till Svenska Russavlesföreningen för att vi fick vara med och visa 2 fina hingstar!
Tack till Metod och Matteus ägare! (Fam Anna Åhman och Barbro & Dag Andersson) <3
Tack för proffshjälpen Carro, det får vi hoppas vi får göra om!

(Bloggen är inställd för mobilanpassning och då ibland ser man bara halva foto som laddats upp från mobilen... nya foto kommer från kameran och jag hoppas hela fotot syns för alla då...)
 

20/10 2016 Uppvisning Elmia

Idag ska vi till Elmia jordbruk och visa upp Matteus och Metod.

Jag rider Matteus och Carro rider Metod.
Håll tummarna att det går bra.

 

19/10 2016 Money Boy - du är speciell

I lördags red jag Boy för Emma och denna speciella ponny är helt fantastisk. Emma är också fantastisk som orkar jobba med mig... jag sitter där och koncentrerar mig för fullt men svarar knappt när hon säger nåt. Mamma har påpekat detta men om jag koncentrerar mig ju :)

Nu jobbar vi med att utveckla Boy ännu mer och det är inte helt lätt. Jag har svårt att hänga med i förändringen.


Mycket fokus på att jag inte ska ställa honom för mycket så att han förböjer sig och skickar ut bogen. Här utnyttjar Boy när jag blir dragande med handen och förböjer honom, då skickar han ut bogen och vill komma undan.
Jag måste vara kvick i handen och ta snabba förhållningar samt driva mer med benen.

Vi tränar nu på att få Boy att växa i fram (inte dra på i fart utan växa uppåt/framåt från manken och framåt) när jag ber om det. Tänk att man kan utvecklas framåt men samtidigt känna det som att jag kan inte rida... Boy ändrar sig hela tiden just nu och i helgen upptäckte vi att jag måste rida mer hemma på vårt tunga underlag än vad jag gör hos Emmas Emma tex. Innan har det märkts då och då när jag rider küren då det går fortare borta än hemma.

Som vanligt är Boy svårast i traven men jag tycker ändå att man kan se att han växer framför mig på dessa bilder:

Även i galoppen

Det är så roligt att rida men oj vilken utmaning
 

19/10 2016 Hoopy

I lördags var vi flera stycken som tränade för Emma och jag red flera hästar. Hoopy var en av de jag red.

Jobbar med framåtbjudningen med denna kille och måste berömma honom för att han verkligen bjöd på framåt och han kändes väldigt glad att rida. Nu när bjudningen är bättre kan jag börja rida mer då jag har lite att fånga upp :)Vi fokuserade på att ha honom i form på rätt ställe... han ska inte krulla ihop sig och bli tom i handen. Inte det lättaste alltid men så roligt att komma framåt i jobbet.


Emma ser lite frusen ut men det beror på att det blåste så mycket!

 

19/10 2016 Valentina och Moa imponerar

Igår åkte vi till Grevagården med fina Valentina. Det var dags för hennes första pay and jump!

Valentina och Moa imponerade stort på oss de levererade 2 fina felfria rundor.

Be nice!


Denna lilla tjej är ju egentligen inte mycket riden. Hon är 4 år men har hunnit med att få en fölunge i år också.
 


Grattis Carola till en jätte fin ponny!

 

18/10 2016 Bilder på Collin från tävlingen

Här kommer ett bildinlägg på Cllin från tävlingen i söndags när vi värmer och nåt från ridhuset.

Brukar bara känna lite på traven så de känns ok och sen galoppera i värmningen.
Pausar
 


Paus igen


I ridhuset


Ann (Hoopys ägare och Moa) Visst ser de ut att ha kul ;) 
 
Victoria (Ellen var också med) och "mamma/mormor" med sin hund. 
 


 

17/10 2016 Matteus & Metod

Matteus och Metod tränar på.

Matteus 683
Jag önskar verkligen att Matteus kan få vara kvar hos mig nu så vi kan träna för en riktigt bra 6-års säsong.
Matteus är ju inriden och gick kvaliten som 4-åring och sen har jag tagit vid och utbildat honom till Lb-nivå som han är på nu. Utbildning tar tid och det måste man vara beredd att ge hästen om man vill ha en hållbar och glad häst som utvecklas tror jag. Jag fårstår dock om det inte går för inget i världen är ju gratis ;(
Matteus har nu egen bjudning och han går fram till bettet, visst han gapar ibland men inte så ofta som innan. Om de är obekväma i munnen så är det svårt att utbilda hästen eftersom de behöver vara mellan hand och skänkel och söka stödet där. Då måste du som ryttare vara snabb och möta upp med eftergift och mjukt stöd. Jag tror på mjuk ridning där man letar efter en form som man båda trivs att rida i. 

Nu har han bra bjudning som vi letat efter. Hur vi gör? Vi rider på olika underlag, vi rider ut, vi galopperar på travbanan, vi rider i terränghagen, vi rider med olika sällskap, vi hoppar alla hästar båda på bana och om det är rätt årstider så hoppar vi terräng. 
 

Metod 590
Metod har nu varit hos oss ett tag. Ca 2 månader är det nog. Han är en väldigt omtyckt ponny!
Carolina är den som ridit honom mest. När han kom fanns ingen direkt plan på vad som skulle göras utan vi jobbade på med kondition som nr.1 Nu har vi ju ett mål med honom.... mamma kom på att han kunde följa med till Elmia (Jordbruk) med sin son Matteus och visa upp sig :)

Kom på en sak, det vore kul att veta hur många avkommor Metod och Matteus har. 

Metod är inriden men inte utbildad och det är en utmaning i sig med en hingst som mest haft det gott i hagen i ca 10 år :) Jag har ridit honom flera gånger och jag tycker att det är en väldigt känslig trevlig ponny och han kommer bli super att rida när bjudningen kommer. Vi varierar mycket för att leka fram bjudningen.
Han är väldigt cool inte mycket som gör honom upprörd. Häromdagen så red Carro på stubben och höll på att trampa på en hare men Metod var helcool och bara travade vidare. 
Han är dessutom en av pappas favoriter.  
 
Óvanstående träningspass avslutades så här :D 
 


Tack Carro för ett bra jobb med Metod.

Detta är verkligen 2 hingstar som man kan rekommendera pga sitt fina temprament sen att de kan röra sig är ju ett plus. De är perfekta ponnys för barn. 

Hur gör ni med ungahästar eller hästar som man inte gjort så mycket med? Vi tar gärna emot tips. 

 17/10 2016 Film från tävlingen igår

Igår tävlade jag ju Collin i Essunga i en Lb1. Vi hade med hans mamma också i samma klass men de startade mer än 1 tim emellan så u blev det inte kaos pga det.

Collin är fantastisk... han är lite spänd på framridningen ute men sköter sig. Kan man annat än att älska honom?

Jag märker av spänningen tack vare att han går och trycker upp nacken.

Bjuder på film, be nice!


Domarkommentar:
Flott häst med både trevlig mekanik och utstrålning - rör sig med spänst dock idag lite spänd och kommer inte fullt till ro i form både vad gäller stadighet och eftergift - lite hög i nacken ibland och tappar lite av sitt arbete i ryggen. Rörligt och förtjänstfull. 66,79%

Supernöjd med min prins, riden 7 månader i livet totalt och 3e tävlingen. Mycket händer i Collins liv nu!


Mamma Carisma tävlades av Moa i samma klass och här är deras ritt. 65,71%


 

16/10 2016 Tävlat kronprinsen

Collin har startat en Lb1 idag på fina 66.79% i tältridhus. Mycket nöjd pilot!


15/10 2016 Ett pass efter skolan igår

Igår hämtade mamma mig på skolan och sen så var det dags för ett pass på Boyan innan jag skulle bli hämtad ev Elin för att åka vidare hem till Betty.

Boyan var pigg och glad. Jag jobbade honom på bommar som vi fått i "läxa" av Therese Överlien. Kanske inte gäller alla hästar egentligen men det skadar inte. Jag är ju ute efter jämna fina språng i en galopptakt och det fick vi till :)

Han var lite åt det stelare hållet i början av passet men vi fick till lösgjordheten ganska snart. 

 


 

14/10 2016 Hoppträning Matteus

Igår var vi 3 st som hopptränade för Pernilla på terrängbanan. Vi som tränade:
Moa med Valentina


Alexandra med Tindra


Jag med Matteus


Det börjde med att Matteus skulle ridas av Pernillas 5-åriga son Frank innan vi skulle börja. Matteus vilade på onsdagen så han var pigg. Gissa om vi blev förvånade när han så försiktigt gick runt med Frank i skritt och trav medans Pernilla höll han på lina!!!

När jag satt upp så var han så sprallig att det var svårt att stå still först... det kallar jag klok barnponny.

Värmer

Tyvärr så började det skymma så korten är inte så bra. Tack och lov har vi ju hindrena hemma för om vi skulle åka på träning så skulle det vara mörkt och inga kort alls. 

 


Jag skulle verkligen vilja starta Matteus i en P70 fälttävlan men jag är ju för gammal för B-ponny men man kan rida utom tävlan. Hoppas det kommer någon pay and cross eller nåt liknande i vår. 

Jag älskar verkligen denne lille man! 

 14/10 2016 Hoppelihopp

Carolina "Carro & russhingsten Metod (pappa till Matteus)

 


 

13/10 2016 Tränat Money Boy

Money Boy är så rolig att rida! Jag red honom för Emma igår också. Tyvärr inga nya bilder för nu är det mörkt när vi tränar :(

Passet börjar som vanligt med mycket galopp och här letar jag efter en bra galopptakt och jobbar med att reglera sprången. Jättekul men svårt.

Gick sen över till traven och det är svårare men i slutet så var jag och nosade på det Emma vill uppnå... att Boy jobbar med sina bakben hela tiden!

Boy har inte riktgt lärt sig från början att driva med bakbenen ordentligt så det ska han lära sig nu. Utveckling är viktigt och roligt men det kräver sin ryttare. Här får man anpassa sin ridning i princip från gång till gång. Detta med att åka häst kan man glömma om man rider för Emma :)
 13/10 2016 Tränat Collin

Igår tränade jag Collin för Emma.

Vi började med att få fram honom ordentligt för skänkeln och att passa så att han inte går bakom.

Jag tycker det är svårt att veta exakt var han ska ha sitt huvud men det kommer. Han spände till någon gång men det fick jag hjälp med direkt. Tänk vad bra det är att ha ögon på sig som direkt ser vad som behöver göras.

Nu kan han åka med sällskap, stå lugnt och stilla på lastbilen och äta när den andra hästen rids. Jag väljer dock att börja med Collin än så länge och låta den andra hästen vänta.

Nöjd med prinsen!

 

13/10 2016 Love

Love

 

12/10 2016 Förslag

Ni får gärna komma med förslag på vad man ska skriva om.

Tack på förhand!

 

12/10 216 Bilder från tävlingen

Här kommer lite bilder från tävlingen i söndags. Ursäkta kvaliten!

Värmer

Mimmi sköter om det mesta.


På banan, blåste till start så fort vi kom in på banan men jag tog mig en halvminut på mig att starta


Och där kom Ann på vägen i sin blåa bil :DPrisutdelning
Jag på D-ponny, i mitten Siri på B-ponnyn Ollies Felix 2a och vinnaren i den klassen Lova Sundqvist på Rips Joyride

sen fyllde det på med2 st till i min klass

Ärevarv


Siri och jag
 

12/10 2016 Tisdag

Igår så var det full fart när vi kom hem från skolan och jobb.

Jag hoppade upp på Collin och red ett pass med bommar på backen. Vi var på hoppträning i måndags och jag ville fortsätta på det Mimmi påbörjade. Collin blir så väldigt taggad så fort det kommer ut hinder och bommar så Mimmi fick jobba mycket i måndags på att få honom i sin ram och lyssna på henne. Jag kunde igår ha honom där jag ville och han behöll sitt lugn. Skönt när polletten trillar ner.

Moa-Valentina, Mimmi-Hoopy och Carro-Metod gjorde samma övning och det gick bra. Valentina kör på i rasande fart så det är fullt upp för Moa i sadeln kan jag säga.


Mimmi fyllde ju år så vi firade henne på kvällen med god tårta!

 

11/10 2016 Lagklassen i eliten omg 3

I lagklassen var Boy mycket mattare än i 1a klassen. Ska bara rida en klass om dagen i fortsättningen ett tag framöver. Åter igen så ändrar han sig .... det är inte lätt att rida!

Mimmi lyckades filma ritten trodde hon, det blev det här.....

Ha ha ha

Jag kan säga att han var lydig och gjorde allt på rätt plats men matt så tyvärr inte så höga procent. Men en 4e plats och laget tog andra platsen i omgång3 och i totalen andra platsen så vi ska rida LAG-SM första helgen i november wiiiihooo! Bästa laget Särö RF  
Särö RF är också direktkvalificerade till eliten nästa år :) 

 
 
Johan, Sandra, Emma, Moa, Cornelia och Elin (Nina fattas på bilden)
 

 
 

11/10 Tävling i söndags

Tävlade i Vänersborg i söndags. 

I första klassen som jag red en LaP2 så hade jag starttid 13,05 enligt equipe men blev inropad 10 min innan och så fort jag red in på banan så blåste domaren till start ..... det visar sig att de har uppdaterat startlistor men inte gett alla rätt startlistor.

Boy var riktigt fin på framridningen sen blev det som det blev på banan med startsignal direkt men det var lika för alla. Be nice!


På banan kändes han pigg och med på vad jag ville. Lydig fin kille <3 
Vi fick ihop 73,10% och vann 
 

Money Boy är fantastisk!

Det var riktigt roligt att träffa Hannah med familj på tävlingen, farmor saknades men jag hoppas träffa henne snart. 
 

 
 

11/10 2016 Grattis Mimmi!

Idag fyller Mimmi år

GRATTIS <3 <3 <3 
 


 

9/10 2016 Min kronprins 

9/10 2016 Happy Hoopy

Hoopy reds ut igår i sällskap med Matteus och det var så roligt för vi har nog adrig sett honom så uppspelt och busig :) 

8/10 2016 Lördag

Vi började dagen med stalljobb som vanligt sen så började vi rida.

De hästar som gick idag.
Money Boy
Matteus
Metod
Harry
Hoopy
Collin
Chanel 
Carisma

Jag började rida Money Boy i terränghagen. Boy var riktigt fin nästan direkt från start


Finns inte så mycket att säga om passet mer än att jag värmer och rider honm lösgjord. Noga med att ha längre hals och inte ställa för mycket. 

Förvänd galopp är lösgörande.
 
 


Tränar på längningar
 


I kväll har Nina Jenemark kommit och ställt sin fina ponny Charles WE hos oss över natten. De ska precis som jag tävla i morgon. Önskar hon bodde närmare. 

 
 8/10 2016 En tur

Jag och Mimmi red ut på Hoopy och Matteus. 2 hingstar det gick fint!


8/10 2016 Min kung!

Mitt hjärta 

7/10 2016 Nytt ekipage

Igår kom en ny tjej med en islandshäst och var med på Pernillas träning.

Alexandra & Tindra.

Alltid kul med nya kompisar. 


 

7/10 2016 Perfect match!

Varför kunde inte denna lilla tjej varit en stor häst?!?!?!


Valentina och Moa passar perfekt ihop! 

Tar i onödigt mycket i de första hoppen :)
 
Hon är fantastikt fin i hoppningen på både bana och terränghinder. 

Tack Carola för att vi får utbilda din fina tjej! 

 

7/10 2016 Alltid med på noterna!

Matteus 5 år är alltid med på vad vi hittar på! Han är alltid så glad och positiv.

Igår bestämde vi oss för att hoppa terränghinder. Fint väder och torrt då är det bra att hoppa terräng. Lyx att ha en liten hage med såna hinder hemma. 

Värmer
 

Lagom stor stock att hoppa fram på.
 
Enda nackdelen med terränghinder är att man inte kan rulla ut en markbom för att hjälpa dem med avsprångspunkten. Samtidigt så får de lära sig att lösa situationen, tror det ger självförtroende. Det ger ju mig självförtroende om jag löser nåt som jag inte tror jag kan.

Jag önskar att Matteus fick komma till nån liten kille/tjej efter 6-års och få tävla i fälttävlan! 
Tänk vad han kommer hoppa med en liten fjäder på ryggen! 
Han kommer glänsa eftersom han är så duktig i dressyren och när vi jobbat ihop ett år till så blir han grym! 

 
Igår var ett nytt ekipage med och tränade och Matteus gillade verkligen den islandshästen ;) 
 
Matteus uppfödare & ägare är Barbro & Dag Andersson, Millomgården Falköping!

 
 

6/10 2016 Film från igår

Film från igår. Det är roligt att lyssna på Emma :D

Be nice!


 

6/10 2016 Nu är jag bortskämd!

Nu är jag bortskämd... efter 2 fantastiskt fina pass på Money Boy.
Jag tränade igår igen och det är oftast det bästa att kunna träna flera dagar i rad, man kommer liksom vidare snabbare.

Nu har vi hittat en trav där han är jätte fin och jag kan enkelt sitta ner och bibehålla traven in i rörelser och sen ur rörelser. :) :) :)

Värmer

Han är lurig Boy han ändrar sig nästan varje vecka. Var han svår i tex vänster varv förra veckan så är det höger denna veckan. Det måste ju ses positivt för det betyder att han utvecklas hela tiden men det är utmanande för mig som rider och för Emma som måste vara väldigt vaken i hur han uppför sig.

Han kan nog se ganska enkel ut att rida när vi åker runt på banan men det är han inte! Han är teknisk att rida och jag märker att när jag skärper mig och rider varje steg så blir det mer och mer tekniskt. Man kan ju tycka att ju starkare han blir och ju mer han lär sig så borde man kunna åka med bara men det är helt fel. Ju mer du lär dig och utvecklas ju svårare blir det.
Igår sa Emma mer än en gång att han är svår och teknisk och hon brukar inte påpeka detta utan mer "rid nu Sandra".

Öppna och sluta

Jag måste fortsätta att tänka på att jag inte ställer för mycket och att han inte får dippa huvudet och inte bibehålla stödet i vänster varv. Bredda handen och led samtidigt som jag håller om ordentligt med skänklar.
Halvhalterna är luriga för jag vet inte hur "stark" halvhalt man ska göra.

Det är verkligen svårt att rida!
 
Drömmen hade varit att få rida med Emma varje dag!

 

6/10 2016 Tänker tillbaka

Tänker tillbaka till championatet och är imponerad över Matteus 683
 


 

5/10 2016 Linda ben

På begäran så filmade vi igår när jag lindade Boyans ben inför träning.

Jag är ingen mästare på att linda ben så be nice!


Jag har bara fleecelindor och oftast padd under.
Linda några extra varv runt kotan för extra stöd.
Avsluta högst upp det är snyggast.

Övning ger färdighet!


 

5/10 2016 Fina Hoopy

Jag red Hoopy ett pass på banan igår!

Nu har han lagt på sig allt som han tappat över sommaren, då han haft fina damer på besök, så nu kan vi börja träna ordentligt. Hoopy har ju tränats hela tiden som vi fodrat på men här är det en balansgång då man inte kan rida för mycket så att han inte lägger på sig. Nu har han fått tillbaka sin fina kropp så nu ska vi trappa upp styrketräningen. Styrka kan man aldrig träna för mycket tror jag.


Öppnor och slutor måste tränas på.

 

5/10 2016 Det som gör att man orkar!

Idag (läs igår då detta inlägg kommer upp i morgon) hade jag och Money Boy ett sånt där underbart träningspass som gör att man orkar kämpa på!  Jag var hos Emma och red och det är på kvällen så ljuset är inte 100 för att ta kort. Ni får ursäkta kvaliteten på korten.

Jag är så tacksam för att Emma orkar träna mig och mina hästar! Jag vet att jag sitter i en "träningsbubbla" och jag hör allt vad du säger men det tar ett tag ibland innan polletten trillar ner ;)

Rider fram
 


Träningen börjar

Nu börjar jag få ut Boys nacke och få den fint rundad igen. Innan så har han blivit kort och lite avknäppt i nacken och då hittar vi inte bättre gång heller.

Lite kortare här men det varade bara något språng för Emma är som en hök :)

Jag måste nu jobba mer med min ridning, att driva i varje steg, kvicka händer, fler halvhalter, inte ställa för mycket och vara noga med jämna fina språng/steg. Svårt att hitta rätt men nu är vi på rätt väg!  

Money Boy gillar när jag rider som jag gjorde igår. Det känns att han trivs och Emma sa det också.

Längtar tills i kväll då vi ska träna igen!

 


4/10 2016 Hälsat på...

Igår kväll var vi hos Barbro med familj och hälsade på. Hälsade på deras fina hästar och rottweilern Bella.


4/10 2016 Jebeth Hitchhikers Guide

Här är lite bilder från Mimmi och Hoopys start i Lb1 i söndags i Vartofta.


 

3/10 2016 Ledig i 2 dagar

Vi som var i Polen är lediga idag och i morgon har vi studiedag, lyxigt!

Den här killen fullkomligt älskade att få börja jobba igen efter Polenveckan och jag älskar att jobba med honom!

 

3/10 2016 Collins 2a tävling i livet

Igår var det dags för Collins andra dressyrtävling i livet... spännande värre!
Vi valde en Lb1 och det red Mimmi på Hoopy också.

Vi åkte till Vartofta och tävlingsbanan var ute. 2 banor brevid varandra. Vi värmde i ridhus och där upplevde han det trångt och blev lite stressad. Folk är lite dåliga på att titta upp och ha koll på sina medtävlande. Carro följde med och hjälpte till och det var skönt med extra hjälp.

Suttit upp på en spänd Collin som hade svårt att stå still när benskydd skulle på mm-

På framridningen.

Skrittar på gräset i väntan på att att få gå till collectingring.

Collectingring

Kladdigt


Precis när jag skulle in på banan var det en som sa "snygg ponny" tack sa mamma han är 1,63 ;) ;)

På bananI ena galoppvolten la jag på ytterskänkel och vips så bytte han fram :) Känslig kille.

Vi fick ihop hela 65,179% en ökning med 11% mot 1a tävlingen. Allt blev lite enklare utan mamma Carisma ;)

Domarkommentar: Snygg häst - lite spänd i rygg. Bra val att dämpa tempot. Behöver bli starkare där och bjuda mer genom rygg. Fin sits!

Skrittar av

 
 

2/10 2016 Så typiskt Collin...

En stilstudie på Collin!

Hmmmm vad....?

Kan det vara farligt? 


Sandra vi sticker!!!!
 
Så typiskt Collin!

 

2/10 2016 Kronprinsen

Fina Collin igår!


1/10 2016 Hemma

I natt kom Sandra hem från Polenresan med skolan.

//Marie


RSS 2.0