31/10 2018 Collin på P&J

Igår var jag med Collin på pay and jump. Jag hade en känsla av att han kunde bli lite tittig efter senaste tävlingen och min känsla var rätt.

Bjuder på film, be nice!


Kommer han inte 100 perfekt utan lite lite nära så stannade han. Vi jobbar vidare detta ska vi jobba bort. 

 

31/10 2018 Stings Tampa - till salu

Vi har fina Stings Tampa ett 6-årigt welsh cob sto hemma på tillridning och hon är till salu.


Kan vara "lite stökig" i stallet när hon görs i ordning men det är bara energi som ska göras av med. När hon jobbat står hon utan att stöka. 

Igår var vi på pay and jump och allt vi kan säga är "vilken härlig häst så kvick och bjuder fantastiskt bra" 
Gör två fina rundor ni kan se här, be nice!
 
Här hittar ni annonsen på henne på hästnet. 


 
 

30/10 2018 Laphroig

Laphroig eller Lappen som vi kallar honom är en jätte fin häst. 5 år gammal men tyvärr inte inriden förrän han kom till oss. 

Film från igår, be nice!
 
Han är så okomplicerad och är med på vad jag än hittar på. Ren glädje att jobba med!

 


29/10 2018 Matrix placerad i en meter

Igår placerade sig Matrix i en meters klassen. 

Så nöjd med rundan och så tacksam att få lära mig på denna killen! Tack Eva, hoppas du kryat på dig. 

Bjuder på film, be nice!
 
Undrar om de tycker att det är dags att jag flyttar hemifrån med tanke på priserna 😎
 

Vi startade också 1,10 men där kom jag aldrig in i flytet och fick inte till galoppen så jag utgick efter kanske 4 hinder istället för att ge honom en dålig runda. 
 

 
 

29/10 2018 Duktiga hästar

Igår var vi och hoppade i Mariestad. 

Först ut var Moa med Annika Roths fina Ture. Tures första riktiga tävling som han genomför med bravur. 
Bjuder på film, be nice!


Moa hoppade sen Cira
Bjuder på film, be nice!


Mimmi hoppade Berty i en 90 klass felfritt men vi missade att filma :( 

Mimmi hoppade också duktiga Toppen
Bjuder på film, be nice!
 
Moa hoppade sen sin Walencia
Bjuder på film, be nice!Alla dessa duktiga hästar och ryttare. Det är så små marginaler som gör om man får 4 fel eller inte tyvärr.

Vi är supernöjda med alla hästar och tackar Annika speciellt för att hon stannade och hjälpte oss hela långa tävlingsdagen! 

 29/10 2018 Wizt hemma igen

Igår efter tävlingen så hämtade jag och mamma hem wizt från Skara Hästakut igen.
Jätte smal men glad att vara hemma igen!

Det började med väldigt skumma syptom som slutade med att han inte orkade stå på benen. Väl inne i Skara så visar det sig att han har en väldigt allvarlig bukinfektion (man vet inte varifrån den kommer) och han var också lindrigt förstoppad. Starka mediciner och stående på kliniken från fre till ons då vi fick hämta honom pga att han är orolig och väver i boxen.
Allt går bra en vecka hemma sen så ska vi in på återbesök och nytt bukprov tas som visar på att det går åt rätt håll. Det gör ju ont så han rör sig inte lika mycket i hagen som han brukar men det har man ju förklaring på då.
 
På morgonen dagen efter, torsdag, efter så har han förhöjd temp men ingen feber och har ätit sämre, vi ringer Skara men de vill att vi avvaktar. På kvällen är han så dålig att han bara vill lägga sig igen. Jag var livrädd att infektionen kommit tillbaka men han uppförde sig mer åt kolikhållet. Väl inne så är han kraftigt förstoppad (stor som en ballong) och stenhård i tarmen. Man kan också känna tunntarmen på ett ställe som man absolut inte ska göra det på, han har också blåsljud på hjärtat. Jag vill bara ta över allt hans onda och byta plats med honom.
 
Fredag förflyter på och han sonderas 4 gånger och vi går med honom mm. men inget händer. Han äter och dricker inte.
 
På lördagen får vi samtal där de säger att han har njur och mjältupphängningsförstoring som gör att hans grovtarm ligger fast på fel ställe 😱 
De ger nån medicin som gör att förstoringen dras ihop och det lyckas. Han börjar bajsa och sonderas några gånger till. Man kan inte längre känna tunntarmen heller vilket var bra. 

Söndag, de hör av sig och säger att vi förmodligen kan hämta honom på sön kväll då han bajsat och äter igen. Han dricker fortfarande inte som han bör men han vill inte vara i Skara. Väver på lastbilen för att han inte kan komma snabbt nog hem. 

Nu är det måndag fm och hittills ser allt bra ut. Han äter mat i små portioner men ofta och han får så mycket mash & betfor han vill ha. 

Här står vi nu och jag vet helt ärligt inte om jag orkar en vända till. Att se sin bästa kompis ha ont och bli jätte smal och inte vilja äta, dricka mm är fruktansvärt. Jag har säkert glömt att skriva grejer som hänt honom under denna tid men i stora drag så vet ni nu vad som hänt. 

Vi vet inte om han kan komma tillbaka till tävlingsbanan i samma fina form men vi hoppas!
Kanske dags att min snurresprätt Collin får ta och växa i Wizt skor. 
Jag är tacksam bara jag får ha honom hos mig pigg och kry 💕

 
 

27/10 2018 Duktiga elever

Fyra av mina elever har varit ute på dressyrbanan idag för en domare dom är ganska svårflörtad 😉

Joline har startat Lady i en Lc1 

Isabelle, Ellen och Matilda har startat Lb1

Så stolt över "The squad" 

Bra kämpat och dressyr är svårt men jag lovar ni har igen det i framtiden! ⭐❤
25/10 2018 Man lär sig

I sådana här svåra jobbiga stunder lär man sig verkligen vilka som är riktiga vänner plus vilka som ärligt bryr sig om oss. 

Jag är oerhört tacksam för att ni bryr er! Så tacksam för alla hälsningar och er omtanke på sociala medier, samtal mm. Tack! 

26/10 2018 Livet är inte alltid rättvist

Wizt är inne på kliniken igen och han kämpar.
19 år gammal och han var i sitt livs form, och nu detta. Vi bor knappt 10 min från Husaby Hästakut i Skara och det är jag väldigt tacksam för. 
 
Jag är väldigt medveten om hur sårbar man är inom denna sporten och det är hemskt! 
Wizt är utan tvekan min bästa häst och den som kan av oss två. Ska jag förlora honom nu? Första läromästaren jag någonsin haft? Om han klarar detta hur/kan han komma tillbaka i samma fina form? Det finns alltid en gräns med äldre hästar när de inte vill mer och det är klart att känner han sig inte stark osv så kommer han inte vilja. Så orättvist - Wizt som älskar att träna och tävla! 

Hur orkar man ta sig upp igen och försöka hitta en ny? Jag vet inte om man orkar det. Jag älskar alla hästar hemma men vissa tar en speciell plats i hjärtat som jag tror att alla ni som är i sporten förstår. 
Vi har inte ekonomi att köpa mig en ny läromästare heller så då vet jag inte hur det blir. Man ska orka kämpa... vilket jag gärna gör men mitt i allt kämpande måste det finnas det där lilla extra för att orka och det där lilla extra för mig är Wizten. 

 

25/10 2018 Wizt dålig igen

Wizt är dålig igen så han är lämnad på Skara Hästakut igen.

 

24/10 2018 Fantastiska nyheter

Wizt är till 95% friskförklarad! 


Nu börjar snart arbetet med att få honom tillbaka i samma starka skick som innan. Jag längtar...


23/10 2018 Lite bilder

Här kommer lite bilder på Laphroig från igår. Han var lika fin idag och faktiskt bättre i vänstergaloppen. 23/10 2018 Laphroig "Lappen"

Eva Bergs fina Laphroig "Lappen" som är 5 år i år är superfin. Han kom till oss 1/9 och första veckorna gjorde vi inte så mycket med honom så hans inridning har nu hållt på i ca 6 veckor. Vi har t.om hunnit med 2 starter på en pay and jump, kan ni läsa om och se film från här. 
 
Igår började jag att ta lite mer i tygeln och i filmen nedan kan ni se vad som händer :) 
 
Film från igår, be nice!


Helt fantastisk utveckling! Visst han är 5 år å det går fortare än med en 3-åring men på så kort tid, jag är imponerad av honom. 

 

22/10 2018 Wizt

Wizt äter bra hemma nu och han visar sitt humör mer och mer. Det tar vi som ett friskhetstecken.
Han är feberfri men inte så ativ som han brukar vara i hagen. 
Vi ska på återbesök i veckan och det känns nervöst för jag vill ju att det så fort som möjligt blir bra. 


 
 

22/10 2018 Athena Vuo har debuterat på hoppbanan

Athena Vuo som ni vet är ju en ung donna med dressyrstam men jag hoppar henne också. Nu var det dags att introducera henne på hopptävling tänkte vi, glömde att hon inte tränat för Nils sen i augusti och aldrig varit på p&j ens.... rätt ut i en 80 cm cr-klass. Kanske inte den bästa förberedelsen men hon klarade det med bravur. En rivning är helt ok resultat. Hon är inte ens rien 6 månader i sitt 5-åriga liv och hemma hos Camilla går sonen "Hasse" Asterion Vuo 1 år och väntar på att få börja förskolan hos oss nästa år. Som ni kan se i filmen så hade Camilla 3 uppfödningar som hamnade på kort tillsammmans som tävlade i Falköping på lördagen och en på söndagen, kul! 

Phenomia Vuo
High Top Vuo
Athena Vuo 
Artemis Vuo (söndag gick 1,10 och 1,20)

Måste vara roligt att börja se sina uppfödningar på tävlingar, grattis Camilla till 4 fina uppfödningar!

Athena ska gå dressyr i 1a hand men jag kommer utbilda henne i hoppning samtidigt. Roligt att ha hästar som kan mer än en disciplin. 

Film på "Toppen" High Top Vuo som är våran.
 
 
 
 

22/10 2018 Debuterat 1,10

I lördags var vi på hopptävling från 7.00 till 18.00 helt sjukt lång dag i Falköping.

I slutet på dagen var det dags för start av Matrix i 1,00 m och debut i 1,10
Helt klart godkänd debut men ett sånt där "kråkhopp" som jag flög av från sist blev det då jag inte fick med honom i en sväng. Sen fick vi en rivning efter det för jag fick inte igång galoppen direkt. Även om det känns när hoppen blir sådär konstiga så är jag ändå trygg med honom. Ägare Eva var med och stöttade, tack. 

 

20/10 2018 Collin igår

Collin känns riktigt bra just nu :) 
18/10 2018 Wizt har det ok

Wizt har nu varit hemma i över 1 dygn och han äter och dricker 🙂18/10 2018 Wizt är hemma

Igår pratade mamma med kliniken Skara Hästakut (Husaby) och de kom fram till att Wizt skulle hämtas hem. Blandade känslor eftersom han helst skulle vara där några dagar till. 

Optimalt vore om han kunde stanna några dagar till men han äter inte och stressar i boxen genom att väva så beslutades att han skulle få åka hem. Ett stort problem när de inte äter och man ska försöka få magen stabil och fungerande. 
 
Vi ska nu ha full koll på honom hemma och det ska gå bra även om man känner sig osäker för det är ett stort ansvar. Tack och lov har vi nära till Skara så på 10 min är vi ju där inne med honom om nåt skulle hända. 

Vi måste bl.a ha koll på:
- temp morgon och kväll
- hur mycket han dricker (vatten och betforvatten) 
- hur mycket hö han äter exakt
- hur avföringen ser ut
- ha koll så vi vet att han kissar
- han ska medicineras varje dag
- hur mycket han rör på sig på dygnet
 
 

17/10 2018 Utmanat mig själv!

Jag är ju inte världens tuffing som ni nog vet så jag bestämde mig för att hoppa lite högre och försöka få bra språng och att jag var följsam och fick bra landning och behöll balansen efteråt. Hoppa högt är en sak men att sen få hästen i balans efteråt är viktigt för sen ska man ju få ihop det till nästa hinder på banan.

Collin
Fina Collin hopppar bra och ger en fin känsla. 

"Flying Collin" 1,40
 

Avslutade lite mer lagom  ;) 

Matrix
Detta gillade Matrix, inte en tveksamhet och han landade i fin balans varje gång :)


Wiiiieee, 1,50
 
 17/10 2018 Wizt - samma som dagen innan

Wizt är som innan men vi kan lägga till näsblod.

Det är så jobbigt att se honom sån här.
Han äter och dricker dåligt och han är ju inte den av mina hästar som kastar i sig mat och vatten direkt. 
När vi kommer dit så blir han gladare och piggare och börjar äta. 


Han betar bra när vi är ute och sen när vi ska åka hem så är det precis som om han känner det på sig och börjar väva. 

Jag och mamma är inne hos honom så mycket vi bara kan och vi försöker att inte vara ivägen för personalen där.
 
Finns risk att han aldrig kommer tillbaka till den fina form han hade för en vecka sen.
 
 
 

16/10 Svar på kommentar på Wizt

På inlägget Wizt på klinik dag 4 komdenna anonyma kommentaren:

Är det så illa att han kan dö av detta eller vet ni inte det? 
Kan du skriva ett inlägg och berätta hur allting började och vad ni gjorde osv?
_______________________________________

Ja han kan dö av detta då det är en allvarlig infektion.
Jag väljer att inte tänka så utan jag tänker "när han får komma hem" 

Jag är inte alls redo att skriva mer än det jag skriver om Wizt just nu och det hoppas jag verkligen ni accepterar och har lite medkänsla för. Wizt är ju en äldre herre också på hela 19 år och han äter inte bra så naturligtvis tappar han i vikt nu ovanpå feber och smärta. 

Vi är inne hos honom minst 1 gång per dag. Jag hoppas och vill tro att det är bra för honom att familjen är nära. 
 
 
Detta önskar jag verkligen inte att någon annan får gå igenom! 

 

16/10 2018 Välkommen Stings Tampa

Vi välkomnar Stigs Tampa 

Stings Tampa är ett Welsh cob sto född 2012
e. Tysilio Gerallt u. Horeb Tammy
ue. Horeb Euros.
D-ponny, ca 146-147 cm hög.
Ägare: Anna Eriksson, Hyssna
Tampa ska vara hos 1-2 månader på tillridning/utbildning. 

Tampa är till saluEn fin maxad D-ponny!

Vi har lånat bilderna av ägare Anna Eriksson.  

Intresserad av Tampa? Hör av dig till mamma Marie 0705 418092 så förmedlar hon kontakten med ägaren Anna. 

 

16/10 2018 Wizt dag 4 på klinik

Igår när vi kom till Wizt runt lunch möttes vi av beskedet att han mår sämre....
Han hade högre feber och ville inte äta. Naturligtvis hade de gjort allt de kan för honom. Hoppades på att få ta med honom hem i dag tisdag men det verkar som om han blir kvar några dagar till. 

De vita blodkropparna hade gått ner från 290 till 170 mot i fredags men de ska ligga runt 20 så vi har en bra bit kvar. 

När vi kom blev han lite mer "vaken" och när jag gick ut med honom så ville han äta gräs :) 
Tyckte att han blev bättre under den timman vi var hos honom. 

Vi var där vid 20.00 ockå igår kväll och då var det en betydligt piggare och gladare Wizt som stod i boxen. Han åt lite hö också. Vi gick ut med honom och betade lite gräs och promenerade. När vi sen skulle åka hem så började han väva i boxen. Åh va jobbigt! Han lugnar ner sig bara jag pratar med honom och klappar på honom. De skulle släcka och stänga avdelningen när vi skulle åka så jag hoppas att han inte har vävt hela natten. 

 
Det gör så ont i hjärtat att se honom så här! 

 

15/10 2018 Wizten

Wizt är fortfarande på klinik och långsamt blir han bättre. 


 

15/10 2018 Tally och Moa

Jag startade Tally i 2 st 90 rundor igår också. Så rolig ponny att rida. Han blev en annan häst på "tävling" mot träning precis som Petra sa. Det är bara att tävla på så vi lär känna varandra. 

Bjuder på film, be nice!

Jag är fullt medveten om att det kommer ta lite tid att lära mig rida Tally men det är så roligt! 
Tack Petra för förtroendet att få rida Er fina ponny!
--------------------------------------------

Moa startade sin Chaneline i 90 cm två gånger.

Bjuder på film, be nice!


Chanel är ev till salu.15/10 2018 Linners Showman "Sune"

Igår fick Sune följa med på pay and jump på Wärmagård Fullösa. 

Så duktig i all hantering och väl uppe på ryggen så taggade han till lite mer än när vi hoppat hemma. Jag fick gå ett steg tillbaka och jobba mer med grunder på framhoppningen men det gick fint. 

Första rundan var han lite spänd och inte 100 med mig men i andra starten var han med till 100 procent. 
Han ligger på mer än hemma men det är nåt Lova måste träna på att våga lätta i handen ändå. Åk ut på pay and jumps där du kan tex lägga en volt om det drar iväg eller göra halt om han vill fara iväg. Jag hade åkt på träningstävlingar för man kan inte träna på detta hemma för väl på tävling så ändar både häst och ryttare sig lite grann, 

Bjuder på film, be nice!


Varför startdae jag hästen? Lova var bortlovad som funktionär i Borås sen länge och då blev det så men jag tror faktiskt att det var bra för nu kunde jag få honom att lyssna på mig. Sune behöver en ryttare som visar vägen och litar på att han hoppar.

 

15/10 2018 Laphroig på äventyr

Efter ca 4 veckor tillsammans med Laphroig "Lappen" så tyckte vi det var dags att åka på pay and jump 🙈 
När han kom var han sutten på av ägare Eva och också tömkörd. 

Han skötte sig exemplariskt hela tiden. Fick åka B-korts lastbil för 1a gången och det gick lätt att övertala honom till att gå på den och Linners Showman "Sune" åkte med i samma bil. Vi märkte dem knappt i bilen 😇

Väl framme så står han helt stilla utanför bilen när han görs i ordning. Inte ett bus på framhoppningen inte ens nåt när en tjej ramlade av och hennes häst kommer travande mot honom. Han har bra psyke men det förstår ni som hängt med mig ett tag att jag är helt lugn med, annars hade jag inte varit så orädd med honom. Han tar inte styrning 100 än men det kommer. Galoppfattningarna var han väl inte 100 lyhörd på heller men det är ok. 

Bjuder på film på våra lite vingliga starter, be nice!


Alltså vilken kille - imponerad!
Han har tidigare hoppat sockerbitar (2 små sockerbitshinder) och ett upprättstående på raken och åker till nytt ställe och går in och bara gör på banan. Ni kan se Mimmi på filmen där hon har en longerlina inne på banan och hjälper mig lite med drivningen. 

Åh vad det ska bli roligt att jobba med denna kille framöver! Tack Eva för förtroendet ❤

 14/10 2018 Var bara tvungen

Jag var bara tvungen att prova halvpiruetter i galopp på prins Collin och han gör dem sååå bra! Nu närmar vi oss MsvA jag och prinsen.  
13/10 2018 Dag 2 på klinik

Min älskade gamle Wizt är inne på dag 2 på kliniken. Lite bättre idag. Jag och mamma åker in ett par gånger om dagen och är med honom. Vi är ute och går och pussar på honom. 
12/10 2018 Wizt är inte ok

Wizt står på kliniken i Skara som ligger 10 min bort tack och lov. Han har en infektion som man inte vet var den kommer ifrån. 
Håll tummarna för min älskade gamle man! 12/10 2018 Full fart

Igår fick jag fram klippmaskin och började med Collin. Han har svårt att stå still den killen så jag blev inte klar, ska fortsätta idag. 
-------------------------------------------------------------
Jag hade träningar med väldigt duktiga tjejer.

Ellen & Winston
Vi jobbade med formen och att Ellen hela tiden jobbar med att lossa honom. Galoppfattning på rätt ställe. Så duktig tjej !

Ida & Bosse
Ida kommer långväga från, Jönköping, med sin fina Bosse. 
Jobbar på att Ida ska kunna lossa sin ponny och rida honom ärligt på tygeln. Vilket fint ekipage, kommer bli farliga i framtiden.  

Amanda & Milly
Amanda tar stora steg framåt i sin utveckling med Milly. Milly är en ponny som blir lite stark men det löser Amanda bra! Härlig utveckling!

----------------------------------------------------------------

Sune
Gick ett pass lösgörande på banan. Kändes lite stretig och trött men han jobbar på med allt jag ber om. I morgon blir det vila. 

 
 
10/10 2018 Operation

I måndags opererades pappa för diskbråck och igår kom han hem igen. Skönt att det verkar ha gått bra. 

Vi hade hoppträning för Nils igår och det var lika roligt som vanligt. 
 
Sune gick ett riktigt bra pass. Så nöjd med honom som numera börjar passen med sänkt nacke och jobbar rätt.

Collin gick ett pass på vägen och jösses villket driv det fanns i han igår-härligt!


Lappen gick ett pass och för första gången så tjurade han lite mot min skänkel. Han är så go för det släppte direkt och han jobbade på bra sen. 
 
 

9/10 2018 Tävlat

I söndags var jag på tävling med Athena, en Lb3.
Hon var super fin på framridningen, lyssnade och var med mig. Fin i 1a delen på programmet men sen blev hon lite motig. Ville inte gå fram mer på banan. Jag gav mig inte utan jobbade vidare för att komma igenom hela programmet så att hon inte ska lära sig att hon kan få gå ut.

Domaren skrev: Bra att du behöll tålamodet och att du red igenom det. Fina kvaliteer däremellan. Jag fick en 7a på ryttaren :) 

Så här kan det bli såklart när hästarna inte är vana att tävla. Jag kände att hon inte fattade vad vi skulle göra och när jag drev på då blev hon irriterad, ston... Bara att åka hem och träna mer på att hon i alla lägen ska ta mina skänklar. 

Glömde hjälmen hemma så jag fick tack och lov låna Cajsas. Tack Cajsa! (min idol)

 

7/10 2018 Liten film på Lappen från idag

Jag behöver mer tid! 

Upp tidigt iväg kl 7.00 och kom hem 14.00 från tävling. Mat och sen rida Lappen, Trix, Sune och snart Wizt. 

Film på Lappen från idag, be nice!
 
Vill bara att han bjuder just nu. Bryr mig inte om formen. Han behöver få ha sin hals att balansera upp sig med just nu. Med styrkan kommer balansen och formen. 


 

7/10 2018 Min lördag

Igår var en vanlig arbetsdag. 

Höjdpunkterna var: 
1. Linners Showman "Sune" 
Lova med familj kom och red på Sune. Så duktig tjej! 90 cm plättlätt. 

2. Athena Vuo var lite tjatig i början av passet men blev så fin på slutet. 

3. Sandra & Cadillac kom och hoppade lite terräng. Gick super! 

4. Matrix gick på banan. Jag utmanade genom att rida där han heller inte vill vara genom att göra det roligt där, hoppa hinder. 2 små incidenter men det fick jag bort snabbt. 

5. Moa och Mimmi har fått en träningshelg för Hannes Melin och de var jätte nöjda efter 1a dagen. 
6/10 2018 Igår, fredag

Igår var det full fart som vanligt. Inget regn det uppskattas. 
Sune gick ett bra pass och Alca likaså. Alca flyttar hem i morgon, kommer bli tomt. Sunes familj kommer och tränar idag lördag. 

Lappen reds på banan i sällskap av Moa och Cira. Han är så duktig. Nu börjar hans utbildning för vi tycker att han är inriden nu. 

Wizt är så rolig att rida och jag lär mig mycket hela tiden. Matrix har joggat och känns bra. Collin och Athena vilade. 


4/10 2018 Matrix & Laphroig

Matrix & Laphroig  "Lappen ägs av Eva Berg utanför Lidköping. 

Att de hamnade hos oss är en ren tillfällighet vi kan tacka Ulrika West för (Chilis ägare och uppfödare)!

Laphroig "Lappen"
En hoppstammad SWB som är 5 år i år som mest gått i en hage. 
Bestämdes att han skulle flytta hem till oss en tid för inridning efter att vi varit och testat Matrix. 
Vi har nu haft honom några veckor och han är riden i alla gångarter och vi har också börjat hoppa lågt uppsuttet på honom. Han har ett fantastiskt psyke, ingenting blir han upprörd över. Första gången vi bestämde oss för att skutta på honom blåste det storm och regnade från sidan men det bekom inte denna coola kille alls. 
Han har bra gångarter men ett extra plus för en fantastik galopp! 
Jag är väldigt förtjust i denna kille och ni som följt mig ett tag förstår nog det eftersom jag utan tvekan satt upp på Lappen direkt. Jag vet inte 100 vad som är planen med Lappen men jag rider på och njuter. Tänk om man haft pengar att ha alla hästar som man önskar. Då hade vi fått bygga ut stallet ;) 
 
Matrix "Trixen"
Trix har varit hemma nån vecka längre än Lappen och vi har hunnit med litegrann redan :) 
Trix har gått fälttävlan på ganska hög nivå med meriterad ryttare men har lämnats hem till ägaren igen.
En fantastisk möjlighet för mig. Vi har startat pay and cross, hopp- och dressyrtävlat. 

Denna kille är så rolig att rida och jag är jätte glad för möjligheten. Han har dock lite egna åsikter om var han ska gå på ridbanan tex så det jobbar jag med just nu. Den timman om dagen som jag sitter på honom så SKA han lyssna på mig, punkt slut. 
 Vi skulle startat vår 1a fälttävlan till helgen men vi har struckit oss pga avåkningen i helgen som var. Han fick med sig bom när han hoppade och har en liten svullnad på ett bakben. Det var då jag fick en flygtur som ni kan se här.  Inte halt tack och lov. 

Jag ser verkligen fram emot vintern då ska vi bl.a träna mycket styrka, bärighet, samling, banhoppning, byten och lydighet. 
 
 
 
 

4/10 2018 Träning för Jaqueline

Igår var det dags för träning för Jaqueline. 
Tog med mig Collin och Athena Vuo.

Collin
Operation "göra Collin trött i huvudet" denna veckan funkade sådär. Han var igår lite lite trött i huvudet men trött i kroppen och då snurrar det lite extra. Alltså måste jag hitta ett mellanting på hur han ska jobba som bäst.
En bra träning för övrigt. Började känna lite lite på arbetspiruetter och han jobbade på fantastiskt bra, jag är allt lite förvånad att han orkade sätta sig såpass som han gjorde. 

Athena Vuo
Fina 5-åriga Athena (fick föl förra året så är som en 4-åring) är så enkel att ha med sig. Åker snällt, väntar snällt i lastbilen och är trygg med mig på nya platser. Vill verkligen lära sig och göra rätt! Jaqueline tyckte att hon utvecklats åt rätt håll och kommit upp mer i fram och mer på bakbenen. Jobbar hela tiden med hennes form då hon gärna kryper bakom. 

Jag måste erkänna att jag längtar till nästa höst för då kommer Athenas avkomma Asterion Vuo "Hasse" som jag äger hem och ska börja skolan. Hasse bor, har det gott och uppfostras hos Robban och Camilla i norra Skåne nu. 

Asterion Vuo "Hasse"
född 2017
e. Dragon Welr
u. Athena Vuo
ue. Zuidenwind

 3/10 2018 Talang nivå 2-dag med träning

Igår var det full fart på morgonen med stallet och rida. 
Sune fick en joggdag vilket han verkligen förtjänat.
Tally red jag ett pass på banan och han var fin men jag vet ju att det finns minst 1 växel till i denna häst. Längtar till nästa pass! 

Jag och mamma åkte sen ner till Tvååker i Halland då det var dags för 1a träningen i Talang nivå2 i Halland. 
Vi var hos Fanny Ringström på hennes familjs fina gård! 

Tindra och Ulrika kom dit innan träningarna drog igång med Money Boy. Jag red igenom Boyan och ni kan ju gissa hur det kändes :) 
Tindra rider honom riktigt bra med fina hjälper! Längtar redan till nästa gång vi ses. 

Jag valde att ta med mig Collin ner och träna. Tänkte att det är lärorikt för honom, Jätte stolt över att han så snällt stod på lastbilen från ca 11.30 och vi kom sen hem runt 21,00

Vi tränade för Lottie Mattsson
Collin visade många av hans sidor men inte alla.
Utlåtandet blev i korta drag: 
* Talangfull 7 åring som är mycket väl med med tanke på att han är bara 7 år.
* Han kan det han ska för sin ålder trots att han bara är riden 2 år. 
* Jag bör rida lite mer "tävlingsridning" hemma och spänna bågen
* Ändra linjerna jag rider för att unvika att han inte förekommer mig
* Våga ha mer i handen
* Bli inte arg utan rid bara vidare när han "snurrar till det"
* Rid igenom spänningen
* Fortsätt med den varierade träningen


Gissa om jag är stolt över min snurresprätt och glad att jag faktiskt utbildat honom själv! 
 
 

2/10 2018 En avåkning

Bjuder på film på avåkningen på Matrix i söndags. Tack och lov så är Matrix oskadd! 

Matrix vill gärna hoppa av tidigt och jag jobbar hela tiden på att han ska vänta på mig. Jag skulle tagit tillbaka mer och krävt att han skulle vänta ett galoppsprång till. Vågar inte tänka på hur det kunde gått om vi gått omkull. Stackars Eva (ägaren) var med på tävlingen och såg detta. Lovar att jag ska träna mer och bättre 💕

Glad att han lyckades hålla balansen och inte gick omkull. Han kastade upp mig i luften när han försökte få tillbaka balansen och jag fick en flygtur men bättre det än att Trix skadar sig. 

Be nice!


Matrix har en liten svullnad tyvärr på ett bakben efter en bom men inte halt. Jag väljer ändå att inte åka på fälttävlan till helgen som kommer utan Trix och jag ska fortsätta träna istället. Vi har tid! 

 

2/10 2018 Sune och hans Lova får lite tips

Igår kom Sunes ägare på besök och red för mig på Sune efter 1 vecka hos oss. 

För en vecka sen taktade Sune i skritten, drog runt i rasande fart i trav och galopp, tittade på stjärnorna och tryckte ut sin underhals samt drog i rasande fart mot hinder och kom helt fel på hindren. 
Nu går han i bra takt i alla gångarter. Väntar på mina hjälper.
Styrkan för att vara på tygeln och jobba korrekt finns inte riktigt hela tiden man rider men vi är på god väg. 
 
Lite spänd på resulatet
Jag började med att rida Sune och visa hur jag tänker när jag rider honom. Lite spänd på resultatet var jag allt men det var onödigt för Lova red honom riktigt bra. 
Lova är en ryttare med bra känsla med snäll mjuk ridning. Hon tog snabbt till sig hur hon skulle tänka och rida och fina Sune trampade på i bra tempo/takt. 

Så roligt att se hur hon tar åt sig det jag säger och får lära sig att lösgöra sin ponny. Ovärderlig kunskap! 

Lite tips till Lova:
* Korta tyglarna 
* Lossa ner honom (massera hans mungipor) - ett ständigt arbete
* Rid med ganska låga breda händer. 
* Våga begära att han tar dina hjälper, han blir inte arg på dig för det. 
* Gör mycket halvhalter 
* Rid lätt i den takt man vill att han ska gå (inte rida lätt fortare bara för att hästen vill öka takten)
* Sitt lätt i sadeln
* Sitt rakt ovanpå hästen och titta mellan hans öron (undvik att vika dig i sidorna)
* Våga lätta av i handen 
* Gör övergångar i alla gångarter, kan aldrig jobba med detta för mycket.
* Lägg mycket volter för att fånga upp honom om han börjar dra iväg.
* Styr bort från hinder om Sune försöker bestämma farten. Han får inte dra utan ska vänta på dig och komma i 
  den fart du bestämmer.  
* När du hoppar en linje alt. hel bana så gå alltid in på volt efteråt och jobba med formen. 
* När du tränar på att hoppa bana - lägg en volt om Sune vill bestämma och dra iväg, låt det ta tid. 
* Rid alltid noggranna vägar så du ger Sune tid och möjlighet att se hindret i god tid.
* Träna inte omhoppningssvängar än utan ge Sune tid att få upp förtroendet för dig nu så kommer ni kunna
  vända på en "5-öring" framöver. Vi ska träna på hur du kan hjälpa honom vända ute på hoppbanan lite längre
  fram. 
* Var noga med att alltid göra en övergång till trav och fatta ny galopp om Sune landar efter hinder i "fel galopp" 
* Börja och avsluta passen med att:
  Skritta och trava i varje varv för att känna så att han går rent (inte halt) sen fatta galopp och ställ dig upp i       
  sadeln och lossa ner honom. Vi vill få ut och ner nacke och hals så att han slappnar av. 

Ser fram emot fortsättningen med Sune och Lova 💕

 

1/10 2018 Hopptävlat

Igår hopptävlade jag och Moa. 

Moa red nya Cira och High Top Vuo "Toppen" i 80 och 90 cm klasserna.

Jag hoppade Collin och Matrix i 90 och 1 m.

Film på 90 rundan med Matrix som jag ramlade av i 1 m-rundan. Jag skulle sett till att han tog ett galoppsprång extra istället för att släppa iväg honom i ett dåligt hopp.... då hamnar man på backen.
Bjuder på film, be nice!
 
Vi placerade oss som nr 8 i 90-klassen jag och Trix och med Collin blev det en 10:e plats.

Collin gjorde 2 fina rundor. Bjuder på film, be nice!


Tänk vilken utveckling Collin gjort. Han borde vara riden i 2 år nu i sitt 7-åriga liv och är så duktig. Stolt över honom. 
 
 - Sandra

RSS 2.0