29/9 2018 Sune dag 2

Idag red jag Sune på fm och det var en väldig skillnad på hur han uppförde sig direkt från start. Nu kunde jag skritta ganska avslappnat på banan direkt mot igår då vi taktade runt. 

Mamma filmade och satte ihop en liten film så ni kan se, be nice!Denna bilden är från igår:


Idag blev han svettig men inte alls som igår. Han stressade mer igår men redan idag hade han fattat vad jag menade och hur jag vill att han ska jobba, En mycket smart och rolig ponny att jobba med,

Man får inte trycka på med sätet när han rids för då tror han det ska gå fortare bara. Jag sitter som om jag satt på råa ägg eller står upp när jag rider honom. Satt till lite extra i skritten bara så att han börjar vänja sig. 

 

29/9 2018 3e passet

Igår red jag 3e passet på Matrix utan bråk! 
Så glad 29/9 2018 Lappen

Fina Lappen gick ett pass på banan igår. Han har nu fattat att han ska bjuda fram därinne, polletten trillade ner snabbt! 


Han är så trevlig att jobba med. Jag glömde fegremmen som ni kanske ser ;) men det gick bra ändå. 

Bjuder på fim, be nice! 28/9 2018 Linners Showman "Sune"

Idag satt jag upp på Sune som varit hos oss några dagar. Sune är en riktig "räserräka" som man måste lära sig rida. 

Jag började med att skritta honom eller rättare sagt takta runt på banan. 

Jag kände på traven båda varven sen började jag galoppera. Traven var väldigt spänd och han trycker ut underhalsen. 
Denna kille måste få ut sin nacke plus sänka den och också länga halsen. Jag tänkte att han snabbare skulle försöka sänka och få ut nacken. 
Det går fort kan jag säga :) men han anväder farten för att klara balansen just nu. Bara att hänga med. 
 


Här nedan kan ni se att han slappnat av bättre och sänkt nacken :)

Efter galoppen blev skritten sån här, underbart
 
Travarbetet blev bättre efter galoppen.

Han blir fort svettig men det kan avhjälpas genom ett klippa lilla räkan. 

Sune inbjuder till att man ska hålla i tygeln men det ger tyvärr motsatt effekt av det man vill. Man ska ge och ta med tygeln hela tiden. Han vill att man håller i så då gör man tvärtom ;) 
När han kommer till rätt arbete så kan man klappa och han behåller formen.

Han vill gärna krypa långt bakom lod nu en hellre det än att han tittar på stjärnorna och bara uttvecklar underhalsen. 

Ska bli roligt att jobba med denna killen.
Bjuder på film, be nice!


 

27/9 2018 Svar på kommentar från Julia

Kom en kommentar från Julia
Hej! Tack för en inspirerande blogg. Jag har en liknade fråga då jag är i en liknade sits. Jag ska börja rida en storhäst som är 19 i år. Han är välutbildad i dressyr men har inte tävlat. Han har hoppat 130 med fina resultat. Jag föredrar dressyr och kommer satsa med det men jag kommer självklart variera träningen. Även om Wizt kan mycket så har han utvecklats mycket sen han kom till dig. Min fråga är : hur kan man utveckla äldre välutbildade hästar och hur ska man göra för att de ska hålla?
___________________________________________

Hej Julia och tack för att du läser och kommenterar på min blogg, det gör mig så glad! 
Grattis till nya hästen och att få en läromästare, njut av detta! 
Jag är inget proffs men ska svara på din fråga utifrån mig och hur jag och mina tränare ser på det. 

Åter igen så är bland det viktigaste svaret jag kan ge dig att prata med din tränare och gör upp en plan. Var tydlig med dina mål och jobba mot dem. 

Wizt är ju 19 år i år och det jag är mest rädd för är att han inte ska tycka det är roligt att träna med mig. Man vet ju aldrig vad en 19-åring önskar men Wizten visar tydligt att det är roligt att träna och tävla tack o lov då jag behöver lära mig. 

 
När vi hämtade hem Wizten frågade vi förra ägaren om hur hans veckor såg ut och sen har jag försökt hålla mig till ungefär samma. Ja jag kan erkänna att jag rider nåt pass mer per vecka på banan än vad Kristina brukade göra men vi har lagt till hoppning i veckoschemat.

Mitt fokus när Wizt kom blev att försöka runda ner nacken och få en fin överlinje. Han går gärna och trycker upp nacken och får då en väldigt rak hals. Inte snyggaste formen direkt och inte heller hållbart i längden. 

Jag och Emma pratade mycket om hur vi skulle träna upp honom och det blev som med alla andra hästar vi har - vi tränar styrka och strävar mot en mjuk rund fin överlinje. Jag jobbade mycket med formen de första månaderna och att jag när jag vill under passet kan länga ut halsen eller samla ihop utan att han trycker upp nacken och drar iväg. 

På tävlingarna det första halvåret tillsammans tog han kommandot kan man säga. "Jag kan detta Sandra nu kör vi" men det var ju jag inte med på riktigt så jag fick träna på att kunna variera formen och takten precis när som helst under ridpasset. Jag fick till det på träning men på tävling drev han med mig ganska länge. När det sen lossnade för mig kom resultaten också. 

Jag är noga att träna olika saker (dressyr hopp skog) på hästarna och vill vi ha glada hästar är det nog en nödvändighet. 
Jag tränar mycket styrka med alla hästarna och Wizt har svarat bra på den träningen.
Mina pass varieras väldigt. Rider lite samling sen ner i formen, samling och ner i formen igen, vikigt att man inte blir fast i samling och begär för mycket då tappar de ryggen och tycker att det blir för jobbigt. Tänk på ett dressyrprogram, det ligger alltid skritt mitt i där du måste visa att din häst kan slappna av. 

Var noga med att du varierar underlag också. En äldre häst behöver variation och att man värmer ordentligt och travar av mm. Wizt har trots ryttarbyte, underlagsbyte, tränarbyte mm. inte varit halt nån gång hos oss och det är vi så glada för - det betyder att vi gjort övergången från Kristina till mig i bra takt som passade Wizten. 
 
Finns hur mycket som helst att skriva om detta men nöjer mig här. 

Kortfattat:
Lägg upp en plan med din tränare
Variera träningen
Variera form och samling
Variera underlaget
Ha roligt tillsammans och njut! 

Har du fler frågor är du välkomman att höra av dig och bor du i närheten så kom gärna och träna, 
kontakt: sandra.beata@hotmail.com 

LYCKA TILL!

 

27/9 2018 Är vi tokiga?

Igår var det inte det roligaste vädret med mycket blåst och regn på tvären. Blev bättre på sen eftermiddag och kväll. 

Jag red Alca och Moa red Toppen och vi hoppade samma "bana" som vi gjorde på hoppträningen dagen innan. 
Alca blev lite tittig i vädret men det lättade och vi kom till arbete. Härlig ponny! 

Tokiga?
Vi bestämde oss sen för att ta ett pass med Lappen. Fick höra från mamma sen att det kanske inte var det smartaste vi hittat på i denna blåst. Moa red och satt upp utan att vi longerade, gick fint. 

Väl uppe på ryggen så styrde Moa på små hinder på banan och det gick fint. Han är obrydd om vad som händer runt om, jag kunde hjälpa till med drivningen med longerspö det är rätt otroligt. Love that horse.
Från dagen innan med fint väder. 
 
Matrx och Walencia fick också hoppa ett pass. Trix var med på allt jag hittade på så inget tjafs med honom igår, skönt!

Emma kom på kvällen och jag red Wizt och Collin. Två mycket bra träningar!

 

26/9 2018 Lappen

Fina Laphriog eller Lappen som vi kallar honom är 5 år i år och ligger tyvärr efter i sin utbildning. Denna kille har kapacitet och ett väldigt bra psyke så han hade säkert klarat unghästklasserna i hoppning utan problem. Vi hinner nog knappast få honom klar till 6-års klasserna då vi precis påbörjat inridningen. 

Han är snäll och busar inte alls. Har lite svårt med styrningen men det kommer komma. 
Igår kastade han sig 1 gång då han fick se ett band fladdra i vinden, det kan jag inte bli arg för. Han tog sig samman direkt och vi kunde fortsätta. 


Ja jag har en "fegrem" för om han skulle fara omkring kan jag hålla i den utan att rycka honom i munnen.


Denna kille passar mig fint känns det som. 
 
Han har en härlig stor mjuk galopp.
 
Nu behöver vi sätta mål för denna killen så vi vet vad vi ska jobba mot. Jag blir lite osäker just för att det är en fint stammad hopphäst men tänker som jag gör på de andra (dressyrhästarna) att vi ska utbilda dem lika i dressyr hoppning och terräng så ser vi hur hästen tar utbildningen. Dumt att låsa fast tanken på tex hoppning pga stam om den är mer lämpad som fälttävlanshäst tex. 

Tack ägare Eva Berg för förtroendet att få utbilda din fina häst. Eva äger ju också fina Matrix som förövrigt var med mig hela passet igår så det lever vi på idag :) :) 

 

26/9 2018 Svar på kommentar från Moa

Fråga fån Moa:
Hej Sandra! Tack för en bra, lärorik och inspirerande blogg. Jag är 15 år och ska snart (förhoppningsvis) få hem min första egna häst. Jag har tävlat upp till la och 1 meter hoppning. Hästen jag får hem är utb ungefär LB/90 cm. Det är främst dressyr jag satsar på men jag varierar träningen för att det ska bli kul och hållbart. Jag undrar vad dina bästa tips är för att utbilda en häst till en nivå som man själv inte är på. Har du några andra tips än att ta hjälp av tränare, ha mål, beröms mycket och hela tiden lära sig nya saker? Kram
_______________________________________________________

Hej och tack för att du läser och kommenterar i bloggen! 
Så roligt med lite frågor :) 

Grattis till nya hästen! Måste kännas väldigt spännande att få en ny häst.

Jag hade börjat med att bara lära känna hästen i hanteringen och på banan och i skogen när den kommer hem nån vecka eller 2 sen boka träning i dressyr och hoppning efter det. Prata och var ärlig med dina mål för din tränare och be om hjälp att gå vidare. Bra att ha en plan. 

Jag brukar leka fram nya saker de ska lära sig, ge mycket beröm och bli inte arg.
Ta tex sidvärtsrörelser som kommer i La, jag rider då oftast på kvartslinjen och försöker flytta hästen med rätta hjälperna ut till spåret. Ber bara om lite sidvärts för att se om hästen förstår alls vad jag menar i början. Man får aldrig bli arg när de ska lära sig. Går utmärkt att träna på skogs- & grusvägarna ute på tur också. 
Samma med den förvända galoppen. Rid i hö-galopp tex sväng stort och snällt över till nytt varv innan kortsidan och sitt kvar i hö-galopphjälpen hela linjen. Ibland klarar/orkar de bara några språng och ibland hela kortsidan. Mycket beröm!

Även om du satsar på dressyren så är mitt råd att hoppa hästen hela tiden också. Börja lågt och bara ha roligt :)  Be din tränare om råd för bra hoppträning som du kan göra hemma mellan träningarna. 

Ut i skogen och ha mysigt! Njut av att ha en häst. 

Mitt råd är att ha roligt tillsammans med din häst och ge den mycket beröm ha inte bråttom.  Man säger att det är rimligt att det tar ca 1 år att utbildahästen ett snäpp från tex Lb till La, så ge det tid.  Glöm inte att ge hästen vila så den hinner och orkar ta in allt nytt och bygga muskler.

Åk på pay & jump och pay & ride och stäm av vart ni är i utbildningen. 

Hoppas att jag svarat lite begripligt och att du kan ha nån nytta av det. Välkommen att fråga på om du funderar på nåt! Bor du i närheten är du självklart välkommen hit med din häst! 

STORT LYCKA TILL ! 

 

 

25/9 2018 Ny häst och där kom det igen

Igår kom en häst som heter Sune på tillridning och de känner min gamla B-ponny Hobson eller Hobbe som vi kallade honom jämt. Han har ett toppen liv hos ägarna Martina och Alice vilket jag är så tacksam för!

De som äger Sune säger om Hobbe "han är ju så lydig" hmmmm där kom det igen denna lydighet. Förföljer mig. 

Den häst jag skulle behöva få lydig är Matrix. Trix vill gärna bestämma mer själv så vi är just nu inte överens om detta. 
 
Sune, den nya hästen är en C-ponny som vi ska trimma på banan och hoppa med. Mimmi kommer sköta stor del av denna tillridning. Jätte fin ponny som kom knoppad i manen och en fin fläta i svansen. Pluspoäng på det. 

 

24/9 2018 Championatet och min styrka

Min styrka hos hästarna jag rider verkar vara "lydig".

Jag får väldigt ofta kommentaren att hästen jag tävlat är lydig, 😕
Bra eller dåligt? Jag vet inte faktiskt.
 
---------------------------------

Var på Championat med Chili i helgen och genomgående så får jag kommentarer om att hon är lydig och lösgjord. Hade velat ha högre bedömning på lösgjordheten för lydigheten finns ingen bedömningspunkt för sen anser jag att lydigheten ligger i den punkten. En spänd och ej lösgjord häst är inte lydig. Ändå hamnar lösgjordheten bara runt 7. Samma med Athena på unghästbedömning nyss. 


Chili har skött sig perfekt! Jättenöjda med denna tjejen även om vi önskat högre resultat. Nu har Chili fått en spark (skinkan bak-lårkaka) några veckor innan så jag kunde inte rida som vanligt utan fick verkligen känna av vad hon tyckte var ok.
 
Hon gick bättre sista dagen så jag red rätt, annars hade man i värsta fall fått sämre resultat dag 2 och en häst som inte tyckte det var roligt och värt att jobba för. 

Tävlingen är aldrig viktigare än hästens hälsa.  
 

Bilder från championatet kommer så fort mamma fixat över dem till datorn. 

 

23/9 2018 Tally på hoppträning

I tisdags hoppades Tally för Nils. Tally ägs av Petra Carlsson


Den killen älskar att hoppa!

 

22/9 2018 Matrix tävling i bilder

Trixens tävling i bilder från helgen som gick kommer här. 

Värmer


På banan


Tack för oss!

 

21/9 2018 Collins tävling i bilder

Här kommer bilder från Collins start i MsvB2 förra helgen. 

 
Wiiiieeee vi flyger!!

Tack för oss!


 
 

20/9 2018 Låna ponny?

Vi har fått en fråga om vi vet nån familj som vill låna ett C-ponnysto.

Welsh sektion B
13 år
C-ponny på 1,35
skimmel
Okomplicerad i all hantering
Utbildad: Lb dressyr ca 80 cm hoppninng
Fr.om 1/11 2018 pga föl vid sidan

Intresserad? maila sandra.beata@hotmail.com eller ring mamma Marie 0705 418092 så förmedlar vi kontakten. 

Jag på Forlan Conquest 
 

 

20/9 2018 Träningar

Igår var en vanlig dag hemma och jag gjorde stall och red som vanligt. 

På em åkte jag och mamma till träning för Jaqueline Lindström.  Hennes blogg hittar ni här

Collin
Collin min snurresprätt höll sig i skinnet och jobbade på riktigt bra. Han är underbar att jobba med när han är sån! Alla byte satt och han höll sig lugn då med :) 
Fick till en klar förbättring i öppnorna när jag fick lite tips om skänkelläge av Jaqueline. 
 

Matrix
Trixen är en rolig häst att rida och igår var han med mig till 98%. Han hade lite åsikter men det löste vi fort. Han tycker att jag är jobbig som kräver lite mer samling nu men det ska han klara där han är i utbildningen så han får lära sig att bita ihop och klara av mjölksyran. Travarbetet tog ett steg fram igår. 
Vi tränar på och jag får honom många stretchpauser under passen.
Tack Trixens ägare Eva Berg som stöttar och hjälper oss i arbetet med fina killen. 
 
Matilda & Mazzetti
Bästa Matilda med goa Mazzetti kom på kvällen och tränade. Hon är så duktig Matilda 💕
Jag ser fram emot helgen då Matilda följer med oss på Ungponnychampionatet med hennes faster Ulrikas Chili. 

 


 

19/9 2018 Warsteiner borta


Wizts pappa och Collins morfar har lämnat oss.

 
 
 

19/92018 Orka kämpa?

Motivation-hur ska man orka kämpa?

Min vilja att lyckas i sporten är stor men hur mycket ska man orka i vad som känns som motgång?
Vad krävs för att lyckas? Ja alla vet ju att det bl.a krävs många många timmar i sadeln och hur ska det gå till om man inte klarar det ekonomiskt? Ja jag vet jag är lyckligt lottad som kan göra det jag älskar och ha mer än en häst. 
Frågan vi ställer oss hemma nu är hur vi ska dra runt det ekonomiskt. Min familj kämpar allt de kan för mig och det är jag så tacksam för men jag fattar ju att det finns en gräns för vad vi klarar. Alla våra hästar i stallet är till salu för rätt köpare och rätt summa pengar men samtidigt kan ju det bromsa om den bästa hästen säljs. 

Hur lyckas de ta ordentligt betalt för jobb de gör?
Hur lyckas de få rida de tävligar man ansöker om?
Hur lyckas folk få seriösa sponsorer?
Hur gör alla andra? 
Hur planerar man bäst en arbetsdag så man orkar lite extra?
Hur mycket mer måste jag jobba? Jag jobbar gärna om jag vet var "målet" är. 
Vi har över 20 hästar på gården som alla ska ha mat och vatten plus annat så ni kanske förstår att jag inte saknar arbete. Jag ansvarar för träning/tävling av runt 10 st av dessa,  (Vill du ha praktikplats så är du välkommen att höra av dig)

Att få ha mer än 1 häst är en fantastisk möjlighet men det kostar. Räknade vad jag tävlade och tränade upp bara den gångna veckan och det var 2570 kr, det är alltså bara träningsavgifter och startavgifter. Mina föräldrar gör verkligen vad de kan men de är inga höginkomsttagare. Så less på att allt alltid ska handa om pengar. Skulle det handla om att orka arbeta och lyssna och lära vore det enklare för en som mig med mina förutsättningar. När man som det är nu tänker på att man verkligen behöver te.x ett ridhus så blir man så nedstämd.

Målen för 2019 ska sättas men det är svårt att staka ut en väg man vill gå om man inte vet att det finns pengar att genomföra det. Jag vill verkligen inte dra ner på de träningar jag rider för man lär sig så otroligt mycket och man utvecklas hela tiden. Jag vill ut internationellt och det kräver stora summor pengar plus att man ska bli uttagen att få rida. Om man inte får komma ut så kan man ju inte mäta sig mot de bästa och utvecklas heller, så man står och stampar kan man säga. 

Ja jag vet att jag gnäller och är avundsjuk på de som har det bättre absolut och ja jag vet att jag lever ett liv som många bara drömmer om men jag vill mer. Jag vill vara självklar i eliten med mina hästar och jag vill lära mig så mycket som jag bara kan! Mitt sätt att betala tillbaka det jag lärt mig är att träna andra ekipage och förhoppningsvis inspirera andra att våga följa drömmen. 
 
Jag på Barbie 2 år igår. Barbie rids in nu. 
 
Ska man våga tro på att "min tid kommer"? 
 
 
 


19/9 2018 Hoppträning

Igår var det hoppträning för Nils precis som det brukar på tisdagar. 

1a gruppen:
Moa-Chanel
Emme-Ella
Jag-Tally

2a gruppen
Moa-Toppen
Jag-Matrix

Så nöjd med de jag red. Allla ekipage tränade bra. 

Bjuder på film med Trixen, be nice!


I slutet av passet blev Matrix rädd för några på vägen som kom (det var mörkt) och sen fick jag jobba på att komma till ridning i den hörnan av ridbanan men jag lyckades. Känns bra- 

 

18/9 2018 Laphroig "Lappen"

Laphroig eller Lappen som han kallas har nu varit hos oss i kanske 3 v och igår var det dags för mig att sitta upp.

Här kan ni se hans fulla stam. 

Börjar med att lina honom lite. Inte ett bus. 


Andreas får lära sig att assistera vid inridning och hur han ska göra OM hästen skulle bralla iväg. Lappen skötte sig perfekt så Andreas hade en lung start. 

Utan hjälp och stöd. 

Detta är en fantastisk häst som jag älskar att jobba med! 
Han har fantastiskt fin psyke, glad och samarbetsvillig och ett stort plus för en härlig fin galopp. 

Ägare: Eva Berg, Lidköping

 

17/9 2018 Löshoppning

Igår provade vi att ha löshoppning hemma. Gick fint.

Lyssa Vuo 3 årLaphroig "Lappen" 5 år


Barbie 2 år


Vi löshoppade också Wizt, Matteus och Chanel. 

 

17/9 2018 Collin startat MsvB

Igår var det då dags för Collin att starta på dressyrbanan igen. Vi har mest varit ute på hoppbanor ett tag. Tävlingen var på Skogsborg i Götene.

Jag var helt inställd på att det skulle bli en snurrig tillställning då det är hans normala på dressyrtävling. 
Men jag blev förvånad för han lyssnade bra på mig och gjorde det super bra. Det kom nåt ekipage alldelses för nära på framridningen men han skuttade till lite bara sen så var det bra med det. 

67,674% i MsvB2 Domarkommantar: Fin takt och bjudning. Stadigt och trevligt men lite små missar. Försök att planera ännu lite bättre. Som lägst 6:or och nån 8:a i protokollet :) 

Helgens stjärna går helt klart till Collin!

 

17/9 2018 Matrix startat MsvC2

Nu har Matrix och jag debuterat på dressyrbanan. Skogsborg Götene igår i en MsvC2.

det var med blandade känslor vi lastade killen och åkte iväg pga han inte gått bra de senaste 2 passen innan tävlingen. Han tycker att jag är jobbig när vi jobbar så han försöker hitta på saker att göra så jag slutar begära. Jag ber inte om mycket lite mer "upp i formen" bara och det tycker han är jobbigt. 

Bestämde mig att rida honom ca 5 cm lägre i formen än på träningen och inte bråka utan bara berömma och få honom att tycka att dressyrbanan är ok - det fungerade! Domarkommentar: Trevlig trav och galopp, tyvärr spänt i skritten. Ganska fin bjudning och form. Prydligt, planera lite till. 

62,558% är ett helt ok resultat. Nån 4a i protokollet och nån 8:a. Vi har nu satt ett kval till MsvB :) 

 

 

14/9 2018 Sista kvalet

Idag var Athena Vuos sista kvaldag för Breeders.
Vi fick ihop 74,4% i klassen Allmänt intryck unga hästar 4 år. Förra starten fick vi 71% och jag var väldigt missnöjd med resultatet. Inte nöjd idag heller men de dömde lite bättre tycker jag. 
 
Trav 7,4 
Skritt 6,6
Galopp 7,6
Lösgjordhet 7,8 
Allmänt intryck 7,8
Totalt 74,4% 

Bjuder på film, be nice!


Jag fattar inte bedömningen på unghästar. Vad är det de vill se? 

Jätte nöjd med Athena som reser bra, äter dricker och står som ett ljus på bilen. Lätt att sadla och hantera överhuvudtaget. Jag kan hoppa upp på parkeringen utan longering och hon gör allt jag ber om på banan. 

Så tacksam att jag får ha en sån fin häst hos mig och helt förvalta själv. Tack till uppfödare och ägare Robban & Camilla Mäntyvuo.

 

13/9 2018 Talangträff

Igår var det dags för Talang Hallands 2a träff och det var en foderföreläsning. 

Duktig tjej som höll i det hela och hon fick oss att lyssna i ca 2 tim utan att somna, en bedrift! 

Jag kunde konstatera att vi ligger ganska rätt med våra grovfodergivor och antalet fodringar på ett dygn det vi ska öka på med är att ge ca 2 kg halm också/häst vilket skulle ge ca 3 tim och 20 min mer tuggtid till hästen. De har ett behov av 15 tim tuggtid/dygn.

Hästar som kastar i sig maten ligger i riskzon för kolik då deras lilla mage inte hinner ta hand om maten som redans finns i magen utan skickar maten för tidigt ut i tarmen och då är maten inte smält så som den behöver vara. 

Vi fick också se olika hästars hull och lära oss lite om hur man ska tänka. 

Viktigast för en häst är vatten och grovfoder!

 
                                     

12/9 2018 En vanlig tisdag-hoppning

Igår var det dags för hoppning för Nils som vanligt. Ösregnade under dagen men var uppehåll större delen av tiden när vi hoppade. Gegga på ridbanan. Pappa och Andreas satte upp ljusstolpen på dagen och det blev riktigt bra, nu ska bara lamporna riktas in rätt. 

Grupp 1
Emme-Ella
Mimmi-Villmer
Jag-Tally 

Grupp 2
Mimmi-Toppen
Moa-Ture
Amanda-Milly
Jag-Collin

Som vanligt var vi ett roligt gäng som hoppade för Nils. 
Jag var med för första gången på Tally och det var en riktig höjdare. Så rolig ponny med massor av kapacitet. Tack för förtroendet Petra.
Emme får jobba på med fina Ella och i slutet av träningen så går hon med bra bjudning.
Mimmi och Villmer utvecklas fint. Han hoppar som bäst när det blir runt 80 cm. Han är ju en ganska tung häst så han behöver jobba på sin styrka mycket så kommre han flyga över 1 meter. 

Collin var pigg och kändes stark i kroppen och lyssnar bra nu snabbare än innan. Snurresprätt kan när han vill. 
Moa red Annikas Ture och det var ett tag sen. Han kändes så mycket mjukare och lydigare sa Moa. Moa ger Annika tummen upp, roligt när man får kvitto på att träningen vi håller på med är rätt och ger resultat. 
Amanda och Milly tränar på och de blir bättre och bättre. 
Mimmi och Toppen behöver jobba på med dressyrarbetet för då kommer allt på hoppbanan bli så mycket enklare. Toppen är en riktigt fin häst med kapacitet. 


 


 11/9 2018 Med ärlighet kommer man längst

Ärlighet kommer man längst på, detta gäller i allt tycker jag men speciellt när det gäller djur. 

Jag vet inte hur många gånger man tar emot häst på utbildning som visar sig inte alls kunna det man sagt. Den brukar vara "världens snällaste" men sparkar efter en när man ska ta på tex täcke eller benskydd. Ojdå "glömde" tala om att den inte är van alls vid detta. Olycksrisken när man jobbar med djur är så stor ändå.


En häst som jag fick hem med alla info om honom som man kan tänka sig är Wizt. Det har varit guld värt i hanteringen av honom. Vi har inte behövt utsätta honom för situationer som han inte gillar och vi har kunnat undvika farliga situationer. Wizt är absolut ingen problemhäst men han vet hur han vill ha det. 

Sadeltvång är en grej jag verkligen inte är bekväm med alls. Detta är ett måste att tala om för den som ska rida hästen. Lika viktigt att de som utbildat hästen och där man upptäckt att hästen reagerar talar om att hästen visat upp detta. Jag har varit med om många situationer som vi kunnat undvika om man bara vetat om detta innan. Varför säger vi inget? Det är ju inget vi kan rå över om vi gör enligt konstens alla regler och den reagerar ändå. 
 
 

11/9 2018 Ser ju lovande ut

Detta ser ju lovande ut
 
 
1 månad kvar att kvala in till finalen. Skulle du starta finalen?

 

10/9 2018 Njuter

Jag njuter av att ha fina hästar i stallet och det kan få plats fler :) 

Igår var vi på pay and cross i Mariestad. Jag hade Matrix och vi hade en toppen eftermiddag där.
Bjuder på film, be nice!
 
Han lyssnade och väntade på mina signaler och jag bara njöt av att få rida en sån fin häst. 

Moa fyllde 20 år igår, stort grattis bästa Moa!

 

8/9 2018 Collin på banan-i bilder

Här kommre bilder på prinsen på banan.Mitt i byte


Denna häst är en sån personlighet. Han är fantastisk att rida när han är lugn och sansad men lika jobbig när han snurrar till det.

 

7/9 2018 Matrix på banan-i bilder

Jag håller på att lära känna Trixen för fullt och det är så roligt. Här kommer lite bilder från ett tidigare pas på banan. 

 
 
 
 

💕

 
 

6/9 2018 Tränat hästar

Full fart i stallet.
 
Jag hoppade ett pass på Tally igår :) Så rolig att rida och väldigt reglerbar, njuter! 

Igår på em åkte jag och mamma till Vara för "Jaquelineträning"
Collin var först ut.
Denna kille är för rolig han försöker trots att det snurrar. Det kom typ en skolklass och tittade på läktaren och då blev han blyg.

Wizt var nr två. 
I början av passet så kändes det som om han drev lite med mig och sen i slutet av passet så blev han riktigt fin. Jobbade lite med galoppiruetter :) så roligt att få göra nya saker. 
 
 
Så glad att ha Jaqueline som är så positiv mot mig och hästarna. Hejar på i alla lägen. 


 
 

6/9 2018 Trixen i terrängen

Här kommer lite kort på fina Trixen från terrängträningen senast med Elin. 

 

Det blev mycket vattenträning för oss alla denna träning. Nyttigt. 
Jag och Trixen fick jobba lite extra med att Trix ska vänta på mig och inta bara fara i väg. Han vill gärna ta tag i grejerna och bestämma allt själv men ofta hoppar han av onödigt långt från hindret eller så kryper han in i det innan avstamp. Jag måste lära mig "sätta galoppen rätt" så vi kommer rätt och gör det så enkelt för honom som möjligt. 

 

5/9 2018 På pay and jump

I går kväll var vi iväg på pay and jump med 4 hästar på Grevagården Skövde. 

Matilda-Elegance (praktiknt)
Moa-Chanel
Mimmi-Toppen
Jag-Matrix

Så roligt att ha en sån fin häst som Trixen att få jobba med. Han vill gärna köra på i ett tempo som han bestämmer så vi jobbar på att han ska vänta på mig. Jag upplevde honom lättare inne på hoppbanan än på framhoppningen. 

Bjuder på film, be nice!


Moa & Chaneline
 
Mimmi & High Top Vuo "Toppen" 

5/9 2018 Wizt

Härliga Wizt utvecklas i jämn takt. Han lär mig allt han kan :) 


Han känns starkare, gladare och vill träna. 
Tänk vilken lyx det är att ha en läromästare, man får suga i sig allt man kan. 


Känner lite på piaff och passage nu och det är så roligt och man känner vilken samling och styrka det kräver av hästen. 

Wizten får ett härligt driv i arbetstraven efter lite passageträning.


 
 

4/9 2018 Collin fick leka lite

Igår fick Collin leka lite på terrängbanan. 
 
 
 
 
Härlig bjudning och energi! Han kändes som en bomb som var på väg att explodera i början med blev bättre efter en liten stund. Bästa supporten, pappa Annika och hundarna. 

Fantastiska häst!

 

4/9 2018 Duktig tjej

En tjej som imponerar på mig är Amanda. Hon har rätt inställning till hästen och har inte bråttom upp i klasserna utan hästen får vara med och bestämma. "Kliar i fingrarna" på mig att träna henne mer i dressyren så hon får med sig Milly i svängarna osv bättre på tävlingsbanan. 

Igår kom hon hem och tränade lite i terränghagen med oss.


Lugnt och metodiskt lotsar hon Milly runt på olika hinder. Ingen flängridning och hon tar instruktioner lätt. 

 3/9 2018 Terrängträning igår

Igår eftermiddag var jag-Trixen och Mimmi-Bert på terrängträning för Elin Göransdotter. Jag gillar Elin hon vill ha ordning och reda på ekipagen! 
 


Bjuder på liten film, be nice!


 

2/9 2018 Vissa dagar vill man glömma

Vissa dagar med hästar vill man bara glömma och det var en sån dag med fina Athena igår. 

Jobbar bakifrån, bra i formen, lugn, avslappnad (lösgjrord), lydig och visar register i gångarter och får 71% - fattar ingenting! 
 
 
En sak kan jag i alla fall lova...vi kommer igen! 

 
 

1/9 2018 Välkommen Laphroig

Idag kom Laphroig "Lappen" hem på inridning. 
Verkar vara en riktigt mysig häst.
Stamtavla kan ni se här. 
Ägare: Eva Berg, Lidköping


Moa & Lappen idag när han precis kommit hem.


 

RSS 2.0