15/1 2018 Fråga: Framridning olika hästar

Kommentar:
Det skulle vara kul om du här på bloggen skulle kunna berätta lite om din framridning inom dressyr på olika hästar. Tex hur tänker du om spö på framridningen? Brukar du rida med det på framridningen eller tänker du att eftersom ni inte får ha det på banan så har du det heller inte på framridningen? Skulle vara kul att höra dina tankar. 

Tack för din fråga anonym, alltid roligt att svara på era frågor.

Jag är absolut ingen expert men jag ska försöka förklara:
Jag värmer alla hästar på ungefär samma sätt, ingen skillnad på träning eller tävling.

Spö brukar jag ha och det används bara i syftet att förstärka min hjälp inte rent framåtdrivande. Detta med hästar som "dör" inne på tävlingsbanan är väldigt jobbigt men jag tror mer på att rida på samma sätt hemma som på tävling och inte att spöt räddar mig. Jag vet inte om ni tänkt på det men ofta rider jag utan sporrar. Wizt får lätt sporrskav och vi har sånt där sporrskydd men det är mer jobb att sätta på det än att rida honom utan sporrar. Jag tror att det är viktigt att rida dessa hästar med mer "fart och tryck" hemma så att dessa hästar får trampa på. Min ponny Quest var sån att han i början av karriären dog inne på banan men jag red på med mer tempo och tryck hemma och sen lossnade det på banan. De flesta hästar "dör" lite när man kommer in på banan och det gäller att hitta hur man visar hästen på bästa sätt. Spöt är inte räddningen. 

När jag hade haft Wizt i 14 dagar startade vi en MsvC1 och då värmde jag utan sporrar och sen sattes de på precis när vi skulle in på banan. Jag red honom med en ponnysporre och det gick kanonbra. Spöt kastar jag oftast när jag ska in på collect.

Tror att det är enklast för dig som ryttare att ha ett system som du rider lite efter. Alla hästar är olika och du kan tex få jobba extra med nån häst tex att den ska slappna av i nacken men jag har ändå mitt system i ryggen och det känns tryggt. 

Mitt system har jag tagit fram ihop med min tränare Emma Lindqvist. Jag tycker det är viktigt att rida med mjukhet, följsamhet och framförallt med en lösgjord häst. Jag är noga med att variera formen och att tempoväxla. 

Gjorde en film på hur jag gör med mina hästar. Be nice! 

Det är en utmaning att rida och prata fritt om hur man som här tex värmer en häst men jätte roligt.  

Vill ni ser fler filmer där jag förklarar hur jag tänker med mina hästar?
 
Kan man göra en ljudfil och lägga på den i filmen i efterhand för bättre ljud?


 

Kommentarer
- Emilia

Jättebra film Sandra! Du borde åka runt och ge clinics! Tycker du pratar precis lagom och det är väldigt intressant att lyssna på!

Svar: Tack snälla! Jag har gjort det några gånger och det är verkligen superkul.
Sandra Wickström

2018-01-20 @ 00:07:22

Kommentersfält:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Blogg:

Din kommentar:

Vill du hellre skicka ett mail till mig? Kontaktuppgifterna hittar du i menyn!
RSS 2.0