29/12 2018 Svar på kommentar från J.

Kommentar från J. :

Låter som en spännande kurs!! :) 
Hoppas du och Collin kan dra lite nytta av det ni lärde er för att kunna lösa problemen som ibland uppstår på tävlingar 😀👍 
Vilka är dina topp 3 lärdomar och/eller verktyg som du tar med dig från kursen?
------------------------------------------------------------------------------------------

Tack för att du läser min blogg och kommenterar, det ger mig feedback. 
Kursen jag var på heter Beyond Horsemanship och hölls av Sylvia K Persson strax utanför Skara. 

1. Ledarskap
Jag ser nu ännu tydligare hur viktigt det är med ledarskap. Jag skulle direkt när Collin kom till mig jobbat mer med de grundläggande, han får inte bli bufflig och han ska ha sitt fokus på mig. Ber jag honom stå still så står vi still mm. Jag vet nu hur jag på ett bra sätt kan jobba vidare med mina äldre hästar och jag kan tidigt med mina yngre förmågor som nu mest bara leker, äter och växer jobba med vem som leder och vem de ska lyssna på. Jag måste alltid vara mer intressant än allt runt om. Jag ska ge dem möjligheten att göra rätt direkt. 

2. Jag måste vara lugn och konsekvent
Min känsla och mitt tänk sänds rätt till hästen oavsett om jag står på backen eller sitter i sadeln. Min sinnesstämmning och hur jag tänker är otroligt viktigt. När något händer måste jag sanbbt efter att jag reagerat för det gör jag oavsiktligt när Collin exploderar snabbt tillbaka i tanken till lugnet och att inget är farligt då svarar Collin snabbt och blir lugn med mig. Börjar mina tankar fara iväg och jag blir osäker/upprörd/arg då blir han det 100 gånger mer och då tar det lång tid att komma tillbaka till lugnet och avspändheten igen. Jag är tryggheten och ledaren och noga med att vara konsekvent. 

3. Acceptera det jag inte kan ändra
Jag måste lära mig att acceptera att Collin naturligt snabbt reagerar på saker han kan uppfatta som farligt. Yttre saker som händer kan jag inte påverka men jag kan lugna och inte göra en grej av hans reaktion. Jag ska fokusera på det jag kan påverka och inte lägga kraft på saker jag inte kan påverka. 

Jag hamnade i en sån situation igår dagen efter kursen på hoppträningen. Kolla på filmen


Det är en hundvalp som är med och tittar på träningen utanför banan vid öppningen där vi förvarar hinder mm. Ni kan se hur jag ett par gånger byter gångart lugnar och sen kan rida vidare. Hade detta varit för säg 3-4 månader sen hade Collin spunnnit igång i huvudet och jag hade haft svårt att kommunicera med honom och få honom att fokusera på jobbet.

Under träningen igår tyckte jag i början att det blev jobbigt men tänkte sen att nu ska jag ta nytta av situationen och verkligen jobba med honom.

Nils Strid Svensson som jag tränar hoppning för vet precis svårigheterna med Collin och han har hjälpt mig komma långt med honom, tack Nils! Viktigt med tränare som utmanar och stöttar i rätt läge. När jag började hopptäna med Collin så var vi på 50 cm och jag tyckte mest det var spänt och obehagligt, nu leker vi över 1 m när han är med mig. 

Pia har hjälpt mig med hur jag ska rida Collin när han börjar som vi säger "spinna" Snabbt tillbaka till mig i tanken och övningar som ger ett lugn. Är jag konsekvent med hur jag uppför mig så kommer han om ett tag vara trygg med det och jag kan förhoppningsvis rädda en linje i ett program om nåt händer på tävlingsbanan. Skulle jag bli arg på Collin när han börjar ja då blir han så upprörd att det kan ta 20 min att komma tillbaka till avslappnat jobb igen. 

Nu blir det mycket om Collin och hans energi och explosivitet som en nackdel men han behöver samtidigt ha det för att vi ska nå vårt mål GP framöver. Det är därför vi letar hur vi ska hjälpa honom att lägga energin rätt. 

Nyfikenhet tillsammans med trygghet 


 

Kommentarer
- J.

Spännande! Tack för svaret :)
Jag själv har haft många "lättstressade och känsliga" tävlingshästar, och något som fungerat för mig är lättare form av frihetsdressyr :) menar inte att dem ska stegra och lägga sig ner på kommando, utan mer följa efter mig, stanna, backa, springa osv när dem är lösa.. och vilja göra det på eget bevåg :)

Svar: Ja precis få det där bandet med hästen utan tvång. du är intressantare än allt annat
Sandra Wickström

2018-12-29 @ 15:44:37

Kommentersfält:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Blogg:

Din kommentar:

Vill du hellre skicka ett mail till mig? Kontaktuppgifterna hittar du i menyn!
RSS 2.0