28/8 2015 Åsikt om åldersindelning på ponny

Det pratas och skrivs mycket om åldersindelningen för ponnyryttare. Jag har ju såklart åsikter om det som alla andra. 

Jag blir 14 år i november och tävlar i dressyr, banhoppning och fälttävlan.
 
Jag tycker definitivt att man ska få tävla innan 12 - års ålder. Vore ju väldigt trist om man inte fick tävla när man är yngre och vad händer då med B-ponnys? 
Jag har tävlat sen jag var runt 6 år med blandade resultat men oj vad jag lärt mig. B-ponnytiden var guld värd.

Hade jag inte fått tävla så hade jag slutat och spelat fotboll istället. Tävlingar är min morot och avstämning för att se hur vi som ekipage ligger till. Jag har ingen press från mitt team att tävla utan det är min vilja att ge mig ut på tävlingsbanorna som styr. Tur att dom ställer upp på vad jag vill ;)

Jag och min welsh mountain Forlan Conquest som jag tog från insutten 4-åring till ungponny-SM i dressyr 1 gång och dressyr-SM 2 ggr


Hoppning
Inom hoppningen kan jag se ett större problem med åldersindelningarna än inom dressyren. Vilka långa tävlingsdagar det blir för ponnyn! Inte ok. vi har till och med strykt oss i sista klassen en tävlingsdag för att det tog så lång tid. Hästar är levande varelser som vi ska ha stående på en transport alldeles för länge....

Money Boy

Fättävlan
Har inte startat nån fälttävlan än i år men ska göra det i slutet på september. Här har det funnits indelning på ålder sen innan och det gör ju att tävlingsdagen blir längre. Ur säkerhetssynpunkt är det inte fel att de under 12 år inte får rida en P80 direkt utan att kvala upp med 2 rundor felfria i P70. Fälttävlan är ju skadedrabbat.

Min fd ponny Candy som jag ska tävla i sept-15 
 

Dressyr
På dressyr-SM i år på D-ponny så var det 38 starter i grupp 1 och 35 starter i grupp 2 har jag för mig så där verkar det inte påverka så mycket. Dom som vill ta sig fram och satsa stort rider nog ponny till 16-års ålder och sen vidare på häst ändå.

Money Boy 8 år 
 
Jag tycker att det är ganska bra med indelningen här för det är stor skillnad på en 13-åring och en 18-åring i kroppskontroll bl.a sen är det ju stor konkurrens i grupp 1 men det är bara roligt och sporrar mig mer.

Speyksbosch Diablo
 

Utbildning av ponnys
Jag tycket att det kan vara bra att man får tävla på riktigt på ponny tills man är 20 år för det kan hjälpa uppfödare mm med att få ponnys utbildade av lite äldre som då också kan ge ponnyn tävlingsrutin. En pay and ride eller pay and jump är inte alls detsamma som att starta en riktig tävling för mig som ryttare. Vi behöver välutbildade ponnys till dom barn/ungdomar som kommer efter oss!

6-åriga Nijebert´s Cupido som vann ungponny-SM 2015 i dressyr i min åldersgrupp
 
 
 

Kommentarer
- Paula

Hejja Sandra, bra skrivit!🎉

Svar: Tack ❤
Sandra A.W

2015-08-28 @ 11:21:27
- Sophie

Jättebra inlägg!

Svar: Tack :)
Sandra A.W

2015-08-28 @ 17:58:13
Blogg: http://www.solryttare.horseworld.se
- Maja

Rolig läsning!

Svar: tack
Sandra A.W

2015-08-30 @ 15:34:20
Blogg: http://majawallstrom.se/

Kommentersfält:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Blogg:

Din kommentar:

Vill du hellre skicka ett mail till mig? Kontaktuppgifterna hittar du i menyn!
RSS 2.0