28/12 2018 Mellandagar och en kurs

Nu har julen passerat och vi är inne på de första mellandagarna. Under julafton vilade alla mina hästar men sen har de jobbat. Jag har börjat med dessa små korta vilor på 4-5 dagar som hästarna brukar få på vintern. Det är inget speciellt utan tycker jag att en häst känns trött ja då vilar den några dagar. Z (Zalmiyac) har tappat en sko så typiskt, så vi väntar på hovis som också behöver julvila :)  Ingen fara då han longeras så han vilar inte. Hans igångsättning får ta lite längre tid bara. 

Matrix tycker att vila är överskattat han är jäääätte pigg kan jag lova. Fick hoppa av igår och låta han rasa av sig på lina. Han kan verkligen busa den killen. 

Collin som brukar gå "bananas" när det är sånt här väder är som vanligt. Han behöver klippas igen men annars ingen förändring. Han har väl vuxit till sig lite. Igår var vi (jag mamma och Collin) på en kurs i kommunikation jag och lille prinsen. Det är ju det som fattas i vår relation att han lyssnar på mig i framförallt de situationer som han upplever som läskiga och han vill fly från, som tex ett möte med en häst som han upplever som stor och farligt. Collin vet ju inte att ryttaren inte kommer styra den andra hästen in i honom utan då flyr han. Han väder 180 grader på en millisekund det är svårt attt stoppa. Kursen heter Beyound Horsemanship och gick ut på att han ska respektera mina gränser och ha full fokus och lita på mig. Så jag fick verkligen tänka och ge Collin ett lugn istället för att tänka "skit också nu börjar det" som är så himla lätt att hamna i med honom. Hoppningen har gett massor men senaste hopptävlingarna har han kommit in i stressen okså. 

Vi fick börja med att bekanta oss med kursledaren Sylvia K Perssons hästar. Vi skulle sätta en gräns mot hästen hur "nära inpå" som var ok. Gick fint, denna 25-åring var hur söt som helst 
 
När det efter teoripass 1 var dags att kommunicera med sin egen häst så blev det mer utmanande. Bara ridhuset är en upplevelse för dem 1a gången för det är ett sånt som man ser ut genom perforerade plåten under dagen och på kvällen när det är mörkt ser man in. 
 
Här har jag släppt in Collin i min "bubbla" och han har släppt in mig i sin. 

När vi hade övat på leda den från marken fick jag ensam sitta upp och rida. Det var intressant för kompisarna gick ut och han blev ensam kvar. Hände grejer utanför och han tappade fokus ibland men var otroligt snabbr tíllbaka hos mig igen. Han sprang och gnäggade men blev inte så spänd som han brukar. Svårare att få samma kontakt från sadeln som från marken men det går. 
 
I slutet rullade vi in en boll som han klarat att gå förbi utan att bry sig, men när den kom in på banan vart han upprörd. Han ställde sig direkt bakom mig så jag var mellan han och bollen men i slutet var han uppe brevid mig och nyfikenheten tog över, Tur att han har valt en sån "stor och stark bodyguard"

Har satt ihop en kort film så ni kan få se lite. Be nice!

Det är väldigt svårt att delge er all information vi fick men ni kan få en liten bild av vad vi gjorde. 

Jag upplever att detta blev en förlängning av vad Pia tränar oss på. Pias fokus ligger på att jag ska veta hur jag får Snurresprätt cool och avslappnad när nåt händer och denna kurs fick mig att jobba med mig själv och veta hur jag kan förmedla mitt lugn till honom, Lite flummigt kan det låta som men jag upplevde en klar förbättring i min och Collins kommunikation. Nu ska jag verkligen jobba med detta och se hur vi klarar oss på en tävlingsplats framöver. 

Det gäller att vara öppen för och våga prova olika lösningar när man har olika hästar! 

Ni vet väl att ni kan följa oss på Instagram mm?
@01sandraaw
@70mariew
@wickstromsutbildningsstall
FB finns vi på plus Fb-sidan Wickströms Utbildningsstall

 
 

Kommentarer
- J.

Låter som en spännande kurs!! :)
Hoppas du och Collin kan dra lite nytta av det ni lärde er för att kunna lösa problemen som ibland uppstår på tävlingar 😀👍
Vilka är dina topp 3 lärdomar och/eller verktyg som du tar med dig från kursen?

Svar: Svarar i ett inlägg
Sandra Wickström

2018-12-28 @ 21:51:22

Kommentersfält:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Blogg:

Din kommentar:

Vill du hellre skicka ett mail till mig? Kontaktuppgifterna hittar du i menyn!
RSS 2.0