13/4 2017 Lite tips för dig i starten av din dressyrkarriär

Jag skulle vilja ge lite tips för dig som snart ska ut och tävla dressyr, kanske för första gången.
-------------------------------------------------------------------------------
Fast starttid, värma?

Du får en fast starttid senast 20.00 dagen innan tävling på Equipe. Räkna sen ut ifrån den när du bör börja värma. Borde räcka med 45 min till 1 tim innan. När det är 15 min kvar till din start är det lämpligt att ta av skydd/benlindor, ta på kavaj, dricka vatten och repetera programmet i huvudet.

Collectingring
Finns collectingring så rider man där samtidigt som ekipaget innan rider sitt program. Man får oftast bara skritta och trava. Sägs inget så fråga funktionärerna vad som gäller. Lämna spöt till din ”groom”.

Start utifrån/start inifrån banan

Om man kan rida runt tävlingsbanan utanför staketen så ska man starta utifrån och rida in på banan först när man får startsignal.
Är det start inifrån så får man gå in på banan när föregående ryttare är klar och har kommit ut från banan.  Är det osäkert så fråga funktionär. Ett tips är att titta hur de som startar innan gör.
Är det start inifrån så rid upp mot domarbordet direkt så din häst får titta. Tycker den att det är läskigt så vänd tillbaka och titta igen. Trava på banan innan du får startsignal känns hästen trög så är det kanske lättare att rida lätt än att sitta ner tills du får startsignal.
När du får startsignal så ta det lugnt du har lite tid på dig. Ha kontroll och sen rider du upp på medellinjen och påbörjar ditt program.

Felridning, uppridning i slutet
Om domaren blåser av dig pga felridning så stressa inte utan lyssna på domaren så du förhoppningsvis kommer på vad du glömde och gör om. Om du mot förmodan tappar hela programmet så kan man utgå. Du höjer upp din ena hand och sen saktar du av och skrittar ut från banan. Alla rider fel och det gör ingenting!
Sista uppridningen innan halt och hälsning ska du försöka le och efter hälsningen så klappar du om din häst oavsett om du är nöjd eller inte. Hästen gör det den blir tillsagd.  Man ska alltid skritta ut från banan efter avslutad ritt.

Resultat
Kom ihåg att du och domaren inte alltid kommer vara överens om vad ritten var ”värd”. Titta på hela resultatlistan innan du säger nåt alls om resultatet. Vissa domare ligger lågt i skalan och vissa högre. Nån vinner nån kommer sist, så är det att tävla.  Filma gärna ritten och gå sen igenom den med din tränare.

Heja på era medtävlande, trevligt uppförande
Tänk på att vara trevlig mot ditt ”team”, ev.lagdeltagare,  funktionärer, medtävlande, domare mm. Önska gärna era medtävlande lycka till.

Ha roligt tillsammans med din häst och lycka till!     - Sandra AW

--------------------------------------------------------------------------------

Jag 9 år på Forlan Conquest "Quest" 5 år
 
Undrar du över nåt mer så kommentera gärna!
 

Kommentarer

Kommentersfält:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Blogg:

Din kommentar:

Vill du hellre skicka ett mail till mig? Kontaktuppgifterna hittar du i menyn!
RSS 2.0