9/11 2015 Money Boys sadelproblem

Anna skriver:
Hej, och grattis i efterskott! Har en fråga ang sadel. För ett bra tag sen skrev du om när du fick money boy att han hade bekymmer med sadel /rygg? Hur gick du tillväga för att få ordning på det? I vilken ände började du? Alltså ex ny sadel eller equiterapeut eller hur gjorde du? Har lite det bekymret nu och vet ej var jag ska börja

Tack!
Tack för din kommentar och jag hoppas att du fort kommer tillrätta med din häst!

Money Boy hade problem med ryggen när han kom till mig och det hade förra ägarna jobbat mycket med. Han hade som 2 gropar i ryggen där en felaktig sadel legat och tryckt. Dom fick (av sadelutprovare) rådet att låta han vila ett tag och sen bara longera för att se att ryggen bättrade sig. Han fick ha en sadel som var lite längre än den som gett groparna när han sen skulle ridas.

Här är precis när han kom till mig. 


När han kom till mig så hade han en ganska lång sadel som jag hade svårt att rida i. Ryggen blev bättre och bättre men jag fick kämpa i sadeln och sadeln var kanske inte den bästa för honom egentligen men just då var den ok för att kunna rida honom alls.

Boy har väldigt kort rygg så det finns inte mycket plats för sadel.

Emma hjälpte oss med att komma i kontakt med Sofia Thodenius som kom och provade sadlar på honom. Vi köpte en ny Amerigo dressyr, modell Vega och har varit supernöjda med den! Sofia kom till Skara  och det var väldigt smidigt.
Han visade på den tiden att han tyckte saker var jobbiga genom att stå still på stället och bara studsa och det beteendet har efter ny sadel bara blivit bättre och bättre eller kanske ska säga mindre och mindre även när jag pressar han lite i träningen.

Vi har haft 2 st equiterapeuter som kollat ryggen och nu 1,5 år senare finns inget kvar av hans gropar och han är stark i ryggen och musklad lika på båda sidor. Lotta Lindgren berömde min ridning när hon gick igenom Boy för en månad sen för han ömmade inte ens någonstans i ryggen :)

Om jag får problem med sadel skulle jag nog göra som med Boy
*  Sadelutprovare
*  Inte rida när eller om dom har akut ont
* Jobba på lina/töm
* Equterapeut
* Mycket stärkande ridning, klättra, galopparbete, jobba liksidigt i sadeln
* följa upp med equiterapeut och sadelutprovare inom ett år efter ny utrustning och bra ridning

 

Kommentarer
- frida

Mycket kloka slutsatser Sandra. Tänk om fler tänkte så

Svar: :)
Sandra A.W

2015-11-09 @ 23:49:07

Kommentersfält:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (publiceras ej)

Blogg:

Din kommentar:

Vill du hellre skicka ett mail till mig? Kontaktuppgifterna hittar du i menyn!
RSS 2.0